Pressmeddelande: Protestaktioner för klimatet fredagen 30.11. på 11 orter

Hundratals människor samlas igen för att protestera för klimatet på fredag förmiddag 30.11 i Finland. Initiativet till evenemanget togs ursprungligen av den svenska skolflickan Greta Thunberg som i flera månader varje fredag har suttit utanför Riksdagshuset i Stockholm. Greta fortsätter tills Sverige lever upp till klimatpolitiken enligt Parisavtalet. Hon uppmanar människor överallt i världen att göra detsamma tills deras länder är på rätt väg mot en värld där klimatkrisens värsta konsekvenser ännu kan förhindras.

I Sverige ordnar Klimatsverige och Klimataktion 30.11 ett evenemang på över 60 orter i Sverige där man stöder Greta . Evenemanget påminner oss om klimatmötet som börjar i Katowice i Polen följande måndag och för fram ett krav på större ambition i förhandlingarna. På mötet i Katowice kommer länderna överens om hur Parisavtalet ska genomföras i praktiken, diskuterar anpassning till klimatförändringarna och finansiering av klimataktioner samt sätten att minska utsläppen på kort sikt.

Ilmastovanhemmat (Klimatföräldrar) och gruppen Perjantait Gretan kanssa (Fredagar med Greta) har tagit sig an det svenska uppropet och uppmanat finländare överallt i landet att delta. Det finns 11 orter som ordnar en stödaktion: Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Uleåborg, Joensuu, Jämsä, Jyväskylä, Salo, Raumo, Rovaniemi och Isnäs. I Helsingfors svarade man på Gretas upprop första gången 21.9 och sedan dess har man suttit utanför riksdagshuset varje fredag kl. 9–12 och fortsätter åtminstone fram till riksdagsvalet i april. Lokala evenemang som sker fredagen 30.11 ordnas av miljöföreningar och olika medborgargrupper. I Jämsä står en grupp gymnasieelever bakom aktionen. Tiderna på evenemangen varierar beroende på ort, men i regel sitter man kl. 9-12.

I evenemangen deltar förutom hundratals enskilda människor också flera skolklasser. Vi som deltar i dessa aktioner delar oron över klimatförändringen, kravet på klimaträttvisa och viljan att öka medborgartrycket för att i snabb takt minska utsläppen. Finland måste avstå från fossila bränslen och minska på planerade skogsavverkningar så att avverkningarna inte omintetgör andra insatser för minskade utsläpp.

”Gretas exempel ska aktivera oss vuxna att agera. Klimatkrisen ska mötas och tystnaden kring den skall brytas”, säger Jaana Lahti från Ilmastovanhemmat (Klimatföräldrar).

Mer information

Arrangörerna för den nationella aktionen:
Pinja Sipari, tfn 050 461 76 78
Sampo Koistinen, tfn 044 051 3176
Jaana Lahti, tfn 050 5880861

Hela Finland sitter med Greta på Facebook https://www.facebook.com/events/328542217935131/

Arrangörerna för de lokala evenemangen kan nås via Facebook på länken ovan.

Det här inlägget postades i På svenska. Bokmärk permalänken.