Hevosenliha vai ilmastokriisi?

Tapio Pesola on 32-vuotias perheenisä Espoosta, joka ei halua tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi yhtään enempää tai vähempää kuin on pakko.

Tapio Pesola on 32-vuotias perheenisä Espoosta, joka ei halua tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi yhtään enempää tai vähempää kuin on pakko.

Hevosenliha, voimajohdot leikkipaikalla ja ilmastonmuutos. Arvaa, mikä kolmesta ei kuulu joukkoon? Osut todennäköisesti oikeaan.

Viime viikkoina on kohistu romanialaisesta hevosenlihasta. Onhan se toki kauheaa, että pakastekebabissa on porsaan jänteiden sijasta hevosta. Käsi ylös, jos edes haluat tietää, mistä eineslihapihvit on valmistettu. Olin ala-asteella vierailemassa Taffelin sipsitehtaalla Ahvenanmaalla. En syönyt sipsejä vuoteen sen jälkeen.

Kulosaarelaisen päiväkodin vanhemmat puolestaan saivat kaupungin investoimaan uuden leikkipaikan rakentamiseen, kun vanhemmat pelkäsivät voimajohtojen säteilyn olevan haitallista lapsille. Rakennusvirasto mittasi säteilyn, eikä se ollut lähelläkään riskirajoja. Se ei pysäyttänyt sosiaalivirastoa käyttämästä niukasta budjetistaan rahaa uuden, maalaisjärjellä ajatellen turhan leikkipaikan kalusteisiin.

Miten tämä sitten oikeastaan liittyy ilmastoon? Ihmiset ja etenkin vanhemmat voivat taistella kuin villipedot puolustaakseen lapsiaan tai saadakseen oikeanlaista ruokaa. Mutta jostain syystä emme osaa olla yhtä jämäköitä lastemme suojelemiseksi ilmastonmuutokselta.

Arvostetun brittiläisen ilmastotutkija Kevin Andersonin mukaan ilmastonmuutos voi nykymenolla huonontaa maapallon kykyä ylläpitää ihmiselämää siinä määrin, että vain puolisen miljardia ihmistä voi säilyä planeetalla. Tuohon riittäisi noin neljän asteen lämmönnousu. Maailmanpankin mukaan noihin lukemiin päästään jo 2060, jos mikään ei muutu. Poikani täyttää tuona vuonna 49.

Silti ilmastonmuutoksesta ei puhuta kahvipöydissä, työpaikkaruokaloissa tai vouhkata sosiaalisessa mediassa? Ja ehkä siksi siitä eivät puhu riittävästi poliitikotkaan, joilla kuitenkin on lopulta suurin vastuu nykymenon jatkumisesta. Miksi?

Itse haluaisin mieluummin lapseni syövän hevosenlihaa sähköjohtojen alla kuin joutuvan kohtaamaan hallitsemattomaksi muuttuneen ilmastonmuutoksen. Kulosaaresta kirjoittaneen kaupunginvaltuutetun sanoja mukaillen, kaikki uhat eivät ole samanarvoisia. Voitaisiinko yhdessä lopettaa ilmastohiljaisuus?

Kategoria(t): Blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.