Mitä sinä haluat säästää lapsillesi?

Tapio Pesola on 32-vuotias perheenisä Espoosta, joka ei halua tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi yhtään enempää tai vähempää kuin on pakko.

Tapio Pesola on 32-vuotias perheenisä Espoosta, joka ei halua tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi yhtään enempää tai vähempää kuin on pakko.

Usein kuulee puhuttavan kovin synkästi siitä maailmasta, johon joudumme Suomessakin siirtymään, jos ryhdymme tosissaan vähentämään päästöjä. Itse olen miettinyt viime aikoina asiaa vähän eri kulmasta. En ole pohtinut sitä, mistä joudumme ehkä luopumaan, vaan mitä minä todella haluaisin säilyttää lapsilleni? Mitä onnellinen elämä vaatii?

Suomi on koko oman elinikäni ollut – lamavuodet mukaan lukienkin – vakaa maa. Syntyessäni Kekkonen eli vielä. Sitten murtuivat muurit ja monet turhat fyysiset ja henkiset rajat hävisivät. Täällä on ollut hyvä kasvaa ja maailma ympärillämmekin on koko ajan muuttunut rauhallisemmaksi. Tähän asti.

Toivon, että kaksi lastani saavat kokea jotain vastaavaa. Että he voivat leikkiä ja nauttia kavereista. Että he voivat kulkea metsässä, poimia marjoja ja ihailla luonnon kauneutta. Toivon, että he voivat elää ja kasvaa aikuisiksi turvallisessa maailmassa, jossa ihmiset muuallakin kuin Suomessa luottavat tulevaan.

Toivon, että heillä on yhtä helppo arki kuin minulla on ollut. Oma koti, joka on lämmin talvellakin. Toivon, että he voivat ottaa välillä lämpimiä suihkuja (etenkin talvella) ja syödä lämmintä, ravitsevaa, hyvää ruokaa.

Jännä kyllä en usko, että mikään näistä toiveistani on uhattuna, vaikka pyrkisimme tosissamme estämään ilmastonmuutoksen.

Uskallan väittää, että lasteni elämä ei ole aiempaa onnettomampaa, jos he elävät aiempaa tiiviimmin ja tiiviimmissä kaupungeissa, syövät kasvispainotteista ruokaa sekä matkustavat vähemmän ja lähempänä. Tai jos heidän harrastuksensa eivät edellytä ilta-ajeluita tai ylipäätään kuluttavat vähemmän tavaraa. Kehätiellä sijaitsevaa automarkettia tuskin kirjataan universaaleihin ihmisoikeuksiin koskaan?

Minua ei pelota se maailma, johon ilmastokatastrofin estäminen voi johtaa. Ihmisen onni on onneksi rakennettu pienistä ja yksinkertaisista palikoista.

Paljon enemmän minua pelottaa epävarmuus siitä, miten lastemme käy, jos otamme toimimattomuuden riskin.

Mitä sinä haluat säästää omille lapsillesi?

Kategoria(t): Blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.