Mitä vastaamme lapsillemme?

Ilmastovanhempien pj:n Liisa Selvenius-Hurmeen mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 1.10.2013:

Ilmasto muuttuu, ja muutos on ihmisen aiheuttama, osoittaa viime viikon lopulla julkistettu viides IPCC:n arviointiraportti. Ei tarvitse olla ilmastotutkija ymmärtääkseen, että nopeasti muuttuva ilmasto, merenpinnan nousu sekä lisääntyvät ja voimistuvat sään ääri-ilmiöt aiheuttavat nälkää, taloudellisia kriisejä ja yhteiskunnallista epävarmuutta.

On epärehellistä ajatella, että lämmennyt ilmasto tarkoittaisi Suomessa vain leutoja talvia ja pidempää kasvukautta. Vaikka ilmastonmuutoksen suorat seuraukset eivät Suomessa olisi kovin dramaattisia, on selvää, että välilliset seuraukset yltävät tänne asti. Olemmehan jo nähneet, miten muualla maailmassa tapahtuvat talouden heilahdukset vaikuttavat suomalaiseen yhteiskuntaan.

Hillitsemätön ilmastonmuutos on globaali humanitaarinen kriisi, joka koskettaa meitä ja meidän lapsiamme. Vanhemmat ovat valmiita tiikerin raivolla puolustamaan lastensa oikeutta ravintoon, koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Jokaisen vastuullisen vanhemman tulisi samalla raivolla puolustaa lasten oikeutta turvalliseen tulevaisuuteen ja vaatia päättäjiltä parempaa ilmastopolitiikkaa. Ilmastonmuutos on ihmisoikeuskysymys.

Jos emme onnistu ilmastokatastrofin torjumisessa, nykyiset lapset kantavat vastuuttomuutemme seuraukset. Mitä vastaamme, kun lapsemme kysyvät 30 vuoden kuluttua, mitä me teimme ilmastokatastrofin ehkäisemiseksi? Vastaammeko, että tiesimme kyllä, mitä ilmastolle tapahtuu, mutta emme olleet valmiita tinkimään omasta elintasostamme? Vai voimmeko käsi sydämellä vastata, että teimme kaikkemme säilyttääksemme maapallon elinkelpoisena tulevillekin sukupolville?

Liisa Selvenius-Hurme
puheenjohtaja
Ilmastovanhemmat ry

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.