Mitä uutta IPCC-raportissa?

Kirjoittaja Eero Rinne on Ilmatieteen laitoksen jääntutkimusryhmän päällikkö.

Kirjoittaja Eero Rinne on Ilmatieteen laitoksen jääntutkimusryhmän päällikkö.

IPCC:n viikko sitten julkaistun raportin sanomassa ei ollut mitään yllättävää. Ilmasto lämpenee ja suurin syy tähän on ilmakehään päästetty hiilidioksidi. Lämpeneminen jatkuu vuosikymmeniä, vaikka päästöjä leikattaisiin rajusti. Jos taas hiilidioksidipäästöjä ei vähennetä riittävästi, ilmasto muuttuu sietämättömäksi.

Suurin ero edelliseen raporttiin on virherajojen pieneneminen. Menetelmät ovat kehittyneet ja arviot tarkentuneet. Lisäksi merien osuus ilmaston lämpenemisessä tunnetaan paremmin. Meret imevät itseensä suurimman osan ylimääräisestä lämmöstä toimien kuin savusaunan kiuas. Kokematon saunanlämmittäjä ei osaa lopettaa puiden lisäämistä ajoissa, jos hän tuijottaa vain saunan ilman lämpöä mittaavaa mittaria. Lopulta saunasta tulee viheliäisen kuuma.

Paitsi itse raportti, sen vastaanottokin on ollut odotettu. Vihreä ministeri toteaa, että jotain tarvis tehdä, ehkä sitten kahden vuoden päästä Pariisissa. Pääosin päättäjät ovat hiljaa kuin lastenkirjan pingviini. Netin äänekäs denialistijoukko hakee raportista lyöntivirheitä ja toistelee argumentteja, jotka on ammuttu alas jo kauan sitten. Onneksi tavalliset kansalaiset sentään liikehtivät.

Raportin pohjalta voi tehdä vain yhden johtopäätöksen: tarvitaan toimia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Niitä tarvitaan nyt, eikä vuosikymmenien päästä.

Koko raportin voi lukea IPCC:n sivuilla. Pääkohdat löytyvät myös suomeksi mm. Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.