Paljon porua Sini Saarelasta

Paula Sankelo on 32-vuotias yhden lapsen kotiäiti. Paula asuu viihtyisässä Itä-Helsingin lähiössä, lukee kävellessäänkin ja pitää talvesta.

Paula Sankelo on 32-vuotias yhden lapsen äiti. Paula asuu viihtyisässä Itä-Helsingin lähiössä, lukee kävellessäänkin ja pitää talvesta.

Arktisen alueen öljynporaus on saanut kansainvälistä huomiota, kiitos Greenpeacen aktivismin Venäjällä. Suomalaisia kiinnostaa ennen kaikkea Sini Saarelan kohtalo karussa sellissään. Itse Arktiksen – ja koko ilmakehän – kohtalo lähinnä taustoittaa tätä keskustelua.

Saarelaa on ainakin somessa luonnehdittu toisaalta hyväuskoiseksi tyttöparaksi, toisaalta häikäilemättömäksi ekoterroristiksi. Ystävät ja työtoverit taas ovat antaneet liikuttavia lausuntoja, joiden mukaan vangittu aktivisti on kaikessa hyvä ja esimerkillinen ihminen.

En itse tunne Sini Saarelaa, joten minulla ei ole hänestä erityistä mielipidettä. Periaatteessa olen valmiimpi uskomaan ystävien ja kollegojen luonnehdintoja kuin summanmutikassa ammuttuja ivoja.

Minua ei kuitenkaan kiinnosta Saarelan persoona. Itselleni riittää tieto, että Saarela on ilmastonmuutoksesta huolissaan oleva kansalainen, joka on toiminut eräällä mahdollisella tavalla.

Asian varsinainen pihvi on toiminnan päämäärä: saako uutta öljyä ylipäänsä etsiä, kun tunnettujakaan öljyvaroja ei voida kestävästi käyttää? Tolkullisen ihmisen vastaus on: ei saa. Ja kun öljy-yhtiöt aikovat ilmastokriisin uhallakin vain maksimoida voittojaan, kuinka niihin voisi vaikuttaa?

Tämän pulman edessä olemme me kaikki, eivät ainoastaan Greenpeace ja sen aktivistit.

On tietysti typerää porata öljyä huonolla kalustolla, keskellä herkkää ekosysteemiä ja öljyntorjuntatoimien tavoittamattomissa. Tilanteen koko vakavuus ei kuitenkaan palaudu arktisten alueiden haavoittuvuuteen. On rikollisen vastuutonta valloittaa uusia esiintymiä missään, jos kerran tunnettujakaan ei voida kestävästi polttaa.

Mitä mieltä siis olet Sini Saarelasta? Älä vaivaudu kertomaan minulle – en ole kiinnostunut.

Ovatko pohjoiset alueet sinulle rakkaita? Kenties eivät – moni ei ole Arktiksella käynyt, eikä koskaan halua käydäkään.

Hyväksytkö Greenpeacen valitseman tavan protestoida öljynporausta vastaan? Mahdollisesti et, tai kenties pitäisit toisia toiminnan muotoja tehokkaampina. Siihen mielipiteeseen sinulla on täysi oikeus.

Perimmiltään kysymys on siitä, että uutta öljyä etsitään, vaikka entistäkään ei saisi polttaa. Hyväksytkö sen?

Jos et hyväksy, millä keinolla sinä aiot asiaan vaikuttaa?

Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.