Tiukempaa omistajaohjausta, kiitos!

Minna Suihkonen on vapaa toimittaja ja kaksivuotiaan lapsen äiti.

Minna Suihkonen on vapaa toimittaja ja kaksivuotiaan lapsen äiti.

Ministeri Hautalan erojupakan myötä on käynnistynyt myös keskustelu siitä, mitä Suomen valtion omistamat yritykset voivat arktisilla alueilla tehdä. On tärkeää, että keskustelua käydään, mutta missä piileksii ilmastonmuutos tässä keskustelussa?

Julkisuudessa on puitu lähinnä arktisen öljynporauksen ympäristöriskejä ja sitä, missä määrin Suomen valtio voi onnettomuuden sattuessa joutua korvausvastuuseen. Asian ydin on kuitenkin muualla: Meillä on IPCC:n mukaan vain seitsemän vuotta aikaa kääntää ilmastopäästöt selvästi laskuun. Se tarkoittaa, että neljä viidesosaa jo löydetyistä fossiilisista polttoaineista pitää jättää hyödyntämättä.

On käsittämätöntä, että valtion eli meidän kaikkien varoilla edistetään ilmastokriisiä. Suomen olisi suotava ottaa johtoasema ilmastokriisin torjumisessa, ei sen edistämisessä.

Ohjasiko Hautala Arctia Shipping -yhtiötä yli valtuuksiensa vai ei? Kysymys on absurdi. Arctian ohjaukseen olisi kaivattu paljon tiukempaa otetta. Kun valtion omistama yhtiö suunnittelee ilmastoa tuhoavaa bisnestä, omistajaohjauksesta vastaavan ministerin pitää lyödä nyrkki pöytään ja ilmoittaa ”Ei käy!”

Hallituksen pitää myös tunnustaa, että arktisen alueen liiketoimintamahdollisuudet ja ilmastonsuojelu ovat pitkälti ristiriidassa. Nykyisellään esimerkiksi Suomen arktinen strategia on skitsofreenista löpinää, jossa yhtäällä korostetaan ekologisesti kestävää kehitystä ja toisaalla sitä, miten tärkeää maamme on päästä mukaan arktisten kaasu- ja öljyvarojen hyödyntämiseen. Suomen pitää asettaa etusijalle ilmastonsuojelu eikä bisnes hinnalla millä hyvänsä.

Ympäristöjärjestöt vetoavat Arktiksen suojelusta puhuessaan usein jääkarhujen, mursujen ja hylkeiden tulevaisuuden turvaamiseen. On toki tärkeää, että yritämme kaikin keinoin säilyttää maapallon monimuotoisuuden. Kyse ei kuitenkaan ole vain villieläimistä vaan myös omasta lajistamme – lastemme ja lastenlastemme tulevaisuudesta.

 

Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.