Hei kunnanvaltuutettu – ilmastopostia sinulle!

Loppukevään ja alkukesän aikana Ilmastovanhemmat ovat keränneet Helsingissä ja Tampereella korttiterveisiä uusille kunnanvaltuutetuille. Korteissa kannustetaan kuntapäättäjiä suojelemaan ilmastoa ja meidän kaikkien tulevaisuutta.

Kerroimme uusille kunnanvaltuutetuille, että heillä on neljä vuotta aikaa tehdä ilmastovastuullisia päätöksiä. Kunnissa voidaan esimerkiksi edistää pyöräilyä, lisätä koulujen ja päiväkotien kasvisruokapäiviä, asentaa aurinkopaneeleja julkisiin rakennuksiin, mahdollistaa tuulivoiman rakentamista, kannustaa energiaremontteihin ja muuttaa julkista liikennettä sähköllä sekä uusiutuvilla polttoaineilla kulkevaksi. Helsingissä eräs uuden kunnanvaltuuston tärkeimmistä ilmastoteoista on asettaa aikataulu Salmisaaren hiilivoimalan sulkemiselle.

Korttien kuvituksena on lasten ilmastoaiheisia piirustuksia.

Ihmisiä ympäri maailman on suututtanut ja ahdistanut Donald Trumpin päätös vetää Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta. Trumpin toimet ovat heijastuneet myös Ilmastovanhempien toimintaan: olemme panneet merkille, että ilmastonmuutoksesta on puhuttu nyt hyvin paljon ja entistä vakavampaan sävyyn, ja kuntalaiset kirjoittivat erityisen innokkaasti ilmastoterveisiään kortteihimme.

Trumpin ilmastovihamielisyys on onneksi synnyttänyt myös laajoja vastareaktioita. Hyvin erilaiset toimijat ovat päättäneet nostaa omaa kunnianhimoaan ilmastonmuutoksen hillitsemisessä: mukana on kaupunkeja, yhdistyksiä, kampanjoita, yrityksiä, kokonaisia valtioita sekä tietysti meitä kuntalaisia ja kansalaisia.

Nyt on ymmärretty se, ettei ilmastonmuutoksen kannalta vaikuttavia päätöksiä tee jokin muu taho jossain etäällä, vaan oikeasti vaikuttavia päätöksiä syntyy myös aivan lähellä, esimerkiksi kaupunginvaltuustossa. On myös helpottavaa, että aktiiviset kuntalaiset voivat itse olla vaikuttamassa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Kuntalaiset miettivät hyvin tarkasti, minkälaisia terveisiä valtuutetuille kirjoittivat. Heille ei ole samantekevää, kuinka esimerkiksi biokaasua tuotetaan. Energiaremonttien kohdalla moni pohti, onko rakentamisen laatu riittävän hyvää energiaremonttien toteuttamiseen ja minkä pitäisi muuttua, jotta asumisen laatu ei kärsisi energiansäästöstä. Päiväkoteihin ja kouluihin toivottiin lisää kasvisruokaa, mutta samalla mietittiin kasvisruuan laatua ja monipuolisuutta. Tuulivoimalan mahdollisia meluhaittojakin tuumittiin Helsingissä.

Helsingin ja Tampereen kunnanvaltuutetut saivat kuntalaisilta ilmastoterveisiä.

Huomasimme, että ihmiset toivovat nyt kunnissa tapahtuvan asioita, joista heillä itsellään on jo myönteisiä kokemuksia. Osalla kuntalaisista oli esimerkiksi kokemusta yhteisöviljelystä ja permakulttuurisesta viljelystä, ja tällaisia yhteisöllisyyttä ja lähiruokaa edistäviä ratkaisuja toivottiin lisää. Lisäksi kuntalaiset ovat selvästi havahtuneet siihen, että energiansäästö tai päästövähennykset eivät huononna kuntalaisten elämänlaatua, kunhan muutokset toteutetaan fiksusti, asioiden eri puolia harkiten ja kuntalaisia kuunnellen.

Meille Ilmastovanhempien aktiiveille tuli lämmin ja luottavainen tunnelma siitä tarkkuudesta, innokkuudesta ja luovasta asenteesta, jolla kuntalaiset ovat ryhtyneet kuntansa ilmastotekoja pohtimaan. Kunnat ovat tärkeitä ilmastotoimijoita, ja selvästi kuntalaiset seuraavat nyt valtuutettujen ilmastotoimia entistä tarkemmin. Voimaa ja viisautta heille tulevaan kauteensa!

Kortteja kirjoitettiin muun muassa Helsingin Roihuvuoressa kahvila Riossa.

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.