
Linnea Alho on helsinkiläinen yhteiskuntatieteilijä ja vapaa kirjoittaja ja pian yksivuotiaan lapsen äiti.
Lapsessa elää toivo siitä, että elämä voittaa kuoleman. Vanhemmat toivovat, että muinoin käyntiin lähtenyt elämän jatkumo, jonka tuloksia he itsekin ovat, kulkee tästä hetkestä eteenpäin kohti ikuisuutta.
Oma suloinen esikoistyttäreni syntyi viime helmikuussa. Kyynelehdin monta päivää onnesta.
Kansainvälisen ilmastopaneelin uudet, hälyttävät tiedot ilmastonmuutoksesta rikkoivat tuoreen vanhemman unelmat. Ei pelkästään oman lapsen elämä vaan koko elämän jatkumo maapallolla on vaarassa katketa.
Minkä takia? Sen vuoksi, että me länsimaalaiset voisimme pitää vähintäänkin nykyisen elintasomme ja että kehitysmaiden ihmiset saisivat saman minkä mekin. Mutta se on mahdottomuus. Jotta tähän päästäisiin maapallon talouden pitäisi paisua 15-kertaiseksi seuraavien vuosikymmenien aikana. Miltä sellainen maailmantalous näyttää? Tarjoaako se todella kestävän vision tulevaisuuden hyvinvoinnista? Näitä kysymyksiä esittää Tim Jackson kirjassaan Hyvinvointia ilman kasvua.
Talouskasvu ei voi luoda kestävää hyvinvointia, koska tietyn rajan jälkeen tärkeintä ei ole absoluuttinen tulotaso vaan se, tienaatko paremmin vai huonommin kuin naapurisi. Tasaisempi tulonjako on tulevaisuudessa välttämättömyys.
Nykyinen talousjärjestelmä on kytkeytynyt irti todellisuudesta. Poliitikot, ekonomistit ja talouselämän lobbarit näkevät talouden toimivan rajattomien resurssien maailmassa. Heiltä ei saa kunnollista vastausta siihen, miten kasvu voi olla rajatonta maapallolla, joka kuitenkin on suljettu ekosysteemi.
Suomen ilmaston arvioidaan lämpenevän kuutisen astetta vuoteen 2010. Vedenpinnan nousu on noin 40 senttiä. Ei kuulosta kohti synkkää talvea käyvän suomalaisen mielestä pahalta. Jos Suomi olisi eristetty, omavarainen saari, ilmastonmuutoksen vaikutuksen voisivat olla jopa suotuisat, arvioi Ilmatieteen laitos. Maailmantalouden heittelyt, ilmastopakolaisten aiheuttama liikehdintä ja murrokset yhteiskunnissa koskettavat kuitenkin väistämättä myös Suomea.
Tim Jacksonin mukaan aito hyvinvointi on sitä, että pystyy osallistumaan yhteisön elämään täysivaltaisesti. Se on aineeton asia, jota turhaan tavoitellaan materialla.
Toivon, että pystyn antamaan lapselleni rakkautta ja hyväksyntää niin, ettei aidon tunteen tilalle tarvita tavaroita. Toivon, että lapseni oppii tunnistamaan omat rajansa tämän yltäkylläisyyden kulttuurin keskellä. Lapset tarvitsevat rakkautta ja rajoja. Ihmiskunta taitaa tarvita samoja asioita.