Nuorten ilmastokirjoituskilpailussa visioitiin tulevaisuutta

Luonto-Liiton ja Ilmastovanhempien kirjoituskilpailun teksteissä nousi esiin nuorten huoli ilmastonmuutoksesta ja suru talvesta, joka ehkä menetetään.

Kirjoituksissa käsitellyistä aiheista suosituimpia olivat vuodenajat ja tulevaisuusvisiot. Myös huoli ilmastonmuutoksen vaikutuksista nousi esiin monessa tekstissä.

“On sääli, ettei osa ihmisistä välitä ollenkaan tulevien sukupolvien elämästä, eläinkunnasta, maapallon tulevaisuudesta. Haluaisin, että kaikki saisivat kokea oikean talven. Kylmän, raikkaan ja lumisen talven”, kirjoittaa Inka Tampereelta.

Kilpailun tuomareina olivat teatterintekijä ja kirjailija Laura Gustafsson, sarjakuvataiteilija Kaisa Leka ja ilmastotutkija sekä lastenkirjailija Mikko Lensu.

“Monet kirjoittajat toivat esiin yksittäisten ihmisten pienet teot, mutta harvempi nuori kirjoitti yhteiskunnan rakenteiden muuttamisen tärkeydestä”, kertoo Suvi Vikström Luonto-Liitosta.

Nuorten itsetuntoa yhteiskunnallisina vaikuttajina tulisikin hänen mukaansa tukea.

Monen nuoren tekstissä ilmastonmuutos syineen ja seurauksineen sekoittui muiden ympäristöongelmien kanssa. Erityisesti hankalaa on ollut erottaa toisistaan ilmastonmuutos ja otsonikato, mutta myös radioaktiivisuudesta ja roskaamisesta kirjoitettiin.

Kilpailun tuomari Laura Gustafsson ei ihmettele nuorten kirjoittajien sekaannuksia, sillä ilmastonmuutos on hänestäkin aiheena haastava.

”Tajusin, etten ole itsekään täysin perillä siitä, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa ja miten käsite tulisi rajata. Olisi hyvä, jos termiä tarkasteltaisiin julkisessa keskustelussa yhteydessä muihin globaaleihin ongelmiin.”

Gustafssonin mukaan kirjoituskilpailun teksteissä oli omaksuttu tiettyjä usein toistettuja ennusteita.

“Aihe oli hyvin vaikea, toisaalta melko laaja, toisaalta erittäin rajattu. Itse en todellakaan osaisi kirjoittaa ilmastonmuutoksesta”, Gustafsson sanoo.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset luontoon olivat yleisesti ottaen huomattavasti paremmin hallussa kuin yhteiskunnalliset vaikutukset. Tulevaisuusteksteissä tarjoiltiin yhtä lailla synkkiä ja valoisia ajankuvauksia.

”Tulevaisuutemme on kuitenkin tärkeämpää kuin raha. Mitä rahalla tekee, jos ei ole tulevaisuutta?”, kysyy Vilma Vantaalta.

Ilmastovanhemmat ry:n ja Luonto-Liiton järjestämässä ilmastonmuutosta käsittelevässä kirjoituskilpailussa nuorille oli oli kaksi sarjaa: 12–14-vuotiaiden sarja sekä 15–17-vuotiaiden sarja. Kilpailun nuorempien sarjan voitti Viivi Westman kirjoituksellaan Tulvia vai toivoa? Vanhempien sarjan voitti Anniina Tarvainen, joka käsitteli kirjoituksessaan aihetta ”Voi kunpa he olisivat tienneet”. Kilpailussa kunniamaininnan saivat Ella Maijala, Sanja Tuovila, Essi Lujanen, Jenina Rautavuori ja Mariam Jalomie.

Kategoria(t): Ajankohtaista, Kirjoituskilpalu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.