Loppu ilmastojarruttelulle

Valitse ehdokas, joka sitoutuu rakentamaan turvallista tulevaisuutta lapsillemme. Veroeurojamme ei saa enää syytää ilmastolle haitallisiin tukiin.

vaalisivu

Suomi on sitoutunut etenemään kohti ilmastoystävällistä yhteiskuntaa. Samaan aikaan valtio syytää veroeurojamme fossiilisten polttoaineiden käytön tukemiseen 1-2 miljardia euroa vuosittain. Suomi yrittää kiihdyttää ja jarruttaa samalla. Melko hölmöä, eikö?

Me Ilmastovanhemmat haluamme lopettaa hölmöilyn ja vaadimme ilmastolle haitallisten tukien karsimista tulevalla hallituskaudella. Verorahoillamme pitää rakentaa lapsillemme turvallista tulevaisuutta – ei tuhoa. Tuet on suunnattava uudelleen niin, että ne kannustavat energiatehokkuuteen ja vähäpäästöisiin valintoihin.

Varmista sinäkin äänestyspäätöstä tehdessäsi, ettei ehdokkaasi aio tuhlata veroeurojasi ilmastojarrutteluun!

Tätä vaadimme

  1. Ilmastolle haitallisia tukia on karsittava.
  2. Tuet pitää suunnata ilmastonmuutosta hillitsevien ratkaisujen kehittämiseen.
  3. Kaikkien ilmastoon vaikuttavien päätösten pitää vastata uusinta tutkimustietoa ja tähdätä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Neljä esimerkkiä hölmöistä tuista

Mitä rohmumpi, sitä pienemmät verot
Energiaa paljon käyttävää teollisuutta tuetaan sekä veronpalautuksin että alemmalla veroprosentilla. Vuonna 2012 energiarohmut yritykset saivat veronpalautuksina 120 miljoonaa euroa ja säästivät energiaveroa 400 miljoonaa euroa alennetun verokannan ansiosta. Yhteensä verotuet olivat 520 miljoonaa euroa. Summalla saisi rakennettua kolme uutta lastensairaalaa. Tukien tulisi kannustaa energiansäästöön, ei sen tuhlailuun.

Turpeenkäytön ale – nuijamaista veropolitiikkaa
Turve on kivihiiltäkin pahempi hiilipäästäjä. Silti turpeen käytön verotus ei perustu turpeen hiilidioksidisisältöön, vaikka muilla polttoaineilla ilmastopäästöt vaikuttavat veron suuruuteen. Turpeen veroalennuksen arvo oli 129 miljoonaa euroa vuonna 2012. Käsittämätöntä kyllä, tämän vuoden alussa hallitus esitti vielä tuntuvaa laskua turpeen verolle. Hölmöläisten hommaa!

Dieselillä saa päästellä
Dieselöljystä maksetaan viimeaikojen verokortuksista huolimatta edelleen huomattavasti bensiiniä pienempää energiaveroa. Dieselpolttoaineen tuki ylläpitää ilmaston kannalta tuhoisia maantiekuljetuksia eikä kannusta kestävämpien kuljetustapojen tai biopolttoaineiden käyttämiseen. Dieselin verotuen arvo oli 505 miljoonaa euroa vuonna 2012. Summalla maksettaisiin jo puolet Pisararadasta.

Ylimitoitetut kilometrikorvaukset
Työnantajat maksavat kilometrikorvauksia oman auton käytöstä työmatkoilla yli miljardi euroa vuodessa. Verottaja määrittelee korvauksen suuruuden. Korvaus on reilusti ylimitoitettu ja kannustaa työmatka-autoiluun julkisen liikenteen käytön sijaan. Korvauksen ylikompensaation osuus on noin 170 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.