Helsinki hiilettömäksi – kirje Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajalle

Yle uutisoi 13.3. Helsingin energianäkymistä otsikolla: ”Helsinki ei luovu hiilestä”. Näin siitäkin huolimatta, että Helsingin energiayhtiön Helenin kehittämissuunnitelman toinen vaihtoehto on rakentaa Vuosaareen uusi kaukolämpövoimala, joka kykenee polttamaan 100% biomassaa. Ympäristövaikutusten arvioinnissa on myös käynyt ilmi, että tarkastelluista vaihtoehdoista vähäpäästöisin olisi polttaa uudessa voimalassa 100% biopolttoainetta.

Toinen ehdotettu kehityslinja, eli nykyisten hiilivoimaloiden remontoiminen, on kestämätön ja ristiriidassa Suomen tavoitteiden kanssa. Yle:n uutisessa haastateltu kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki kuitenkin toteaa, että Helsinki jatkaa kivihiilen polttoa myös siinä tapauksessa, että investointi kohdistuu uuteen voimalaan. Tätä Rauhamäki perustelee helsinkiläisten veronmaksajien edulla.

Olemme kirjoittaneet kaupunginhallituksen puheenjohtajalle kirjeen, jossa perustelemme, miksi kivihiilen polttaminen ei ole meidän etujemme mukaista. Miltei 400 helsinkiläistä allekirjoitti kirjeen kanssamme. Me kirjeen alullepanijat olemme Ilmastovanhemmat ry:n jäseniä, mutta aiomme lähettää kirjeen omilla nimillämme, emme Ilmastovanhemmat ry:nä. Koska kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rauhamäki vetoaa nimenomaan helsinkiläisten veronmaksajien etuun, vastaamme hänelle helsinkiläisinä veronmaksajina.

Allekirjoituksia ei kerätä enää – kiitokset kaikille allekirjoittajille! Kirjeen toimittamisesta edelleen tiedotetaan halukkaille allekirjoittajille sähköpostitse.

– – –

Hyvä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rauhamäki,

Kerroitte Yle:n uutisten haastattelussa (13.3.), että Helsinki aikoo jatkaa kivihiilen polttamista, päätettiinpä vuonna 2015 investoida uuteen voimalaan tai ei. Perustelette tätä kaupunkilaisten edulla: Helsinki saa tuloja sillä, että se myy kivihiilellä tuotettua energiaa myös kaupungin ulkopuolelle. Tämä tuotto tulee mielestänne kyetä turvaamaan, koska helsinkiläisten veronmaksajien rahoja on sijoitettu toimintaan.

Helsinkiläisten veronmaksajien rahoja on todellakin sijoitettu kivihiilen polttamiseen. Edelliset suurinvestoinnit kivihiilivoimaloihin ovat tapahtuneet aikana, jolloin emme ole ymmärtäneet uhkaavan ilmastokriisin vakavuutta. Nyt tiedämme, että fossiilisten polttoaineiden tunnetuista varannoista täytyy jättää jopa 80% käyttämättä, mikäli haluamme torjua vaarallisen ilmastonmuutoksen.

Hyvä kaupunginhallituksen puheenjohtaja: me allekirjoittaneet olemme helsinkiläisiä veronmaksajia. Kun kerrotte puolustavanne helsinkiläisten veronmaksajien etua, ette puhu meidän nimissämme. Kun lupaatte kivihiilen polton jatkuvan, ette visioi kaupunkia, jossa tahdomme elää. Mielestämme on korkea aika siirtyä päästöttömään energiantuotantoon.

Me allekirjoittaneet helsinkiläiset vaadimme, että Helsinki lopettaa fossiilisten polttoaineiden käyttämisen niin nopeasti kuin mahdollista. Kivihiilivoimaloita ei missään nimessä pidä remontoida. Mikäli Vuosaareen rakennetaan uusi voimala, siinä tulee polttaa 100% biopolttoainetta.

Ymmärrämme, että kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen tärkeä tehtävä on myös pitää huolta kaupunkimme taloudesta. Kivihiilen poltosta luopuminen voi koetella Helsingin budjettia, mahdollisesti myös meidän omia kukkaroitamme. Emme väitä, että muutos olisi helppo tai kivuton.

Emme kuitenkaan ole erityisasemassa: fossiilisista energianlähteistä luopuminen on vaikeaa kaikkialla muuallakin. Se on kuitenkin mahdollista, ja se on välttämätöntä. Halvasta kivihiilestä hyötymisen aika on ohitse.

Painavin terveisin,

Paula Sankelo
Janne Kilpinen
Hilkka Pellikka
Minna Suihkonen
Anni Granroth
Eero Rinne
Maikki Sykäri
Laura Meller
Jenni Heikkinen
Liisa Uimonen
Henna Kahra
Maire Antikainen
Piia Helander
Jaana Lahti
Jussi Lahti
Mira Kajo
Pirjo Apell
Heidi Hiltunen
Ansku Holstila
Eila Harle

(20 ensimmäistä allekirjoittajaa, lisää allekirjoittajia täällä)

16-mita-rahalla-tekee

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.