Päättäkää poliitikot, kansalaiset päättivät jo!

Riikka Suominen on äiti, Huili-lehden päätoimittaja, helsinkiläinen kuluttaja-aktivisti ja kahden mäyräkoiran emäntä.

Riikka Suominen on äiti, Huili-lehden päätoimittaja, helsinkiläinen kuluttaja-aktivisti ja kahden mäyräkoiran emäntä.

Meistä useimmilla on varmaan ihan riittävästi rastittavaa kalentereissamme ilman, että jossain veroilmoituksen, säärikarvojen poiston ja päiväkodin myyjäisten välissä pitää ratkaista vielä ilmastonmuutoskin.

Senkö vuoksi neuvokkaat ilmastovanhemmat ovat keksineet, että hei, vaaditaankin vaan uutta lakia. Ei tarvitse itse laittaa rikkaa ristiin, sen kun vaatii päättäjät päättämään, että saastutus loppuu.

Mutta kyse ei ole siitä, että me ilmastovanhemmat mieluummin kirjoitamme rauhassa loppuun kuukausiraportin ja istuttelemme vähän taimia kuin pelastamme planeetan. Vaan että me kansalaiset olemme jo näyttäneet haluavamme muutosta.

Suomen Akatemia kertoi viime viikolla, että suomalaisessa energiankulutuksessa on tapahtunut käänne. Energian kulutus ei enää kasva, ja viime vuonna hiilidioksidipäästöt olivat ensimmäistä kertaa selvästi alle vuoden 1990 tason. Muutosta esitelleen professori Raimo Lovion mukaan ilmastonmuutoksen hillitseminen etenee tällä hetkellä nimenomaan alhaalta ylöspäin. Siis muutos on lähtöisin kansalaisilta, kunnilta ja yrityksiltä.

Kunnat hinkuvat hiilineutraaleiksi, tutkijat vaativat ilmastolakia, jopa kirkko on laatinut ilmasto-ohjelman ja kansalaiset asentelivat pelkästään viime vuonna lämpöpumppuja taloihinsa 400 miljoonalla eurolla.

Reaalimaailma siis etenee huomattavasti nopeammin kuin hallituksen ilmasto- ja energiastrategia. Koska ihmiset ja yritykset näyttävät joka tapauksessa toimivan ilmaston puolesta, kannattaisi poliitikkojen nyt kiireesti seurata perässä ja näyttää suuntaa.

Tällä hetkellä ilmastonmuutosta hillitään Suomessa poliittisen ohjauksen puutteesta huolimatta.

Kategoria(t): Blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.