Pökköä pesään – mutta millaista?

Paula Sankelo on 32-vuotias yhden lapsen kotiäiti. Paula asuu viihtyisässä Itä-Helsingin lähiössä, lukee kävellessäänkin ja pitää talvesta.

Paula Sankelo on 32-vuotias yhden lapsen kotiäiti. Paula asuu viihtyisässä Itä-Helsingin lähiössä, lukee kävellessäänkin ja pitää talvesta.

Helsingin Energia tekee vuonna 2015 tärkeän investointipäätöksen. Tuolloin ratkaistaan, rakennetaanko Helsinkiin kokonaan uusi voimalaitos – ja tehdäänkö saman tien sellainen, jossa voidaan polttaa pelkkää uusiutuvaa biomassaa. Vaihtoehtona on korjata vanhoja voimaloita ja lisätä puupelletin osuutta niiden polttoaineessa. Tässä tapauksessa biopolttoaineen osuus jäisi korkeimmillaankin vain 40 prosenttiin.

Koska investointi on kallis, ei vuonna 2015 valittua ratkaisua tulla purkamaan lähivuosina, tuskin edes lähimpinä vuosikymmeninä. On vaarana, että Helsingin voimaloissa tuprutellaan kivihiiltä pitkälle tulevaisuuteen, kenties nykylasten keski-ikään saakka. Biomassan polttaminen ei ole ongelmaton vaihtoehto sekään, mutta kivihiileen sitoutuminen on kestämätöntä.

Helsingin Energian investointipäätöksen valmistelun tulisi kiinnostaa kaikkia helsinkiläisiä. Itse asiassa sen tulisi kiinnostaa kaikkia meitä suomalaisia, sillä Helsingin Energian päästöt muodostavat viitisen prosenttia koko Suomen kasvihuonepäästöistä. Helsinkiläisillä on kuitenkin erityinen vaikuttamisen paikka: investoinnista päättää viime kädessä kaupunginvaltuusto, eli helsinkiläisten sinne äänestämät päättäjät.

Me Ilmastovanhemmat kannatamme olemassaolevista vaihtoehdoista kestävintä eli kokonaan uuden biopolttoainevoimalan rakentamista. Emme tahdo lastemme saavuttavan kypsää keski-ikää Helsingissä, jossa yhä vain poltellaan kivihiiltä. Toisaalta jollei ilmaston lämpenemistä hillitä ajoissa, ei meidän lastemme keski-ikä näytä muutenkaan valoisalta. Sitä suuremmalla syyllä nyt on aika kääriä hihat ja kampanjoida vähähiilisemmän Helsingin puolesta.

Pk-seudun Ilmastovanhemmat on jo antanut ensimmäisen oman panoksensa investoinnin valmisteluun. Hanke on edennyt ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn, ja pk-seudun paikallisryhmä on jättänyt YVA-menettelystä huomautuksen. Vaadimme siirtymistä kivihiilestä uusiutuviin polttoaineisiin ja ympäristövaikutusten arviointia erikseen myös 100-prosenttisesti biopolttoainetta käyttävän voimalaitoksen osalta.

Aktiivisuus – niin meidän kuin muidenkin – on kantanut hedelmää. Täysverinen biokattila on tullut YVA-menettelyä edeltävissä huomautuksissa “hyvin voimakkaasti esille” (Ylen uutiset 30.5.2013), ja se aiotaan selvittää omana vaihtoehtonaan. Ensimmäinen askel oikeaan suuntaan on siis jo otettu.

Vaikka tämä askel on välttämätön, se tuskin on yksinään riittävä. Kampanjointi siis jatkuu, tähtäimenä kestävä investointipäätös vuonna 2015. Ilmastovanhempien Itä-Helsingin kirjeenvaihtajana en malta olla tähdentämättä, että uusi voimalaitos rakennettaisiin Vuosaareen. Ainakin tämä itähelsinkiläinen ilahtuisi kovasti uudesta biopolttoainevoimalasta melkein kotinurkilla! Sekään ei harmittaisi, että Hanasaaren hiilikasat katoaisivat maisemaa rumentamasta.

PS: Mikäli sinäkin tahdot vaikuttaa investointipäätökseen Ilmastovanhempien riveistä käsin, liity jäseneksemme ja tule mukaan pk-seudun paikallistoimintaan. Greenpeacella ja Maan ystävillä on käynissä Hiilivapaa Helsinki -kampanja olennaisesti samoin tavoittein. Lisäksi kuka hyvänsä helsinkiläinen voi olla yhteydessä kaupunginvaltuutettuihin yksityishenkilönä ja äänestäjänä: kaupunginvaltuutettujen yhteystietoja löydät Hiilivapaa Helsinki -kampanjan sivuilta.

Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.