Vanhemmat ympäri maailmaa yhdistivät voimansa vaatiakseen vahvempia ilmastotoimia – suomalaiset mukana perustamassa

Tänään julkistettiin uusi kansainvälinen yhteisö, jossa vanhemmat, isovanhemmat ja perheet vaativat vahvoja toimia lasten ja tulevien sukupolvien suojelemiseksi vaaralliselta ilmastonmuutokselta. Jo yli
800 000 jäsentä tavoittavaa kansanliikettä perustamassa oli myös suomalainen Ilmastovanhemmat ry. Suomalainen graafikko suunnitteli myös liikkeen yhteisen tunnuksen, jossa lapsen ja äidin kädet kohtaavat.

Our Kids’ Climate –niminen ryhmä tuo yhteen 14 järjestöä kahdeksasta maasta vain 50 päivää ennen Pariisissa pidettävää maailmanlaajuista ilmastokokousta. Ryhmän tavoite on yhdistää vanhempia ja isovanhempia ympäri maailmaa ja painostaa päättäjiä toimivaan voimakkaammin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

”On uskomattoman hienoa havaita, että vanhemmat ympäri maailmaa ajattelevat tästä asiasta aivan samalla tavalla kuin tutkimusten mukaan suomalaistenkin enemmistö. Kaikki haluavat toimia. Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että lastemme takia meidän täytyy vähentää päästöjämme nopeammin niin kansainvälisesti kuin paikallisestikin, sanoo puheenjohtaja ja itsekin kahden lapsen isä Tapio Pesola Ilmastovanhemmat ry:stä.

Yhdysvaltailainen kahden lapsen äiti Lisa Hoyos oli myös mukana perustamassa uutta vanhempainryhmää:

”Ilmastonmuutos uhkaa lapsiamme, ja vanhempina tehtävämme on pitää lapsemme turvassa. Vanhemmilla ja perheillä on keskeinen rooli, kun päättäjiä ja yrityksiä painostetaan ilmastotoimiin ja ottamaan käyttöön puhtaan energian ratkaisuja, jotka ovat lastemme kannalta välttämättömiä”, sanoo Hoyos, joka on yhdysvaltalaisen Climate Parents –järjestön johtaja.

Suomalaiset ilmastovanhempien aktiivit oli mukana perustamassa kansainvälistä Our Kids Climate –ryhmää. Suomalainen graafikko suunnitteli mm. ryhmän yhteisen logon.

”Emme ole suojelemassa vain suomalaisten lasten etua, vaan vaadimme yhdessä muiden kanssa oikeutta kaikille maailman lapsille. Muista maista tulevien ryhmien lailla uskomme, että Pariisissa voidaan vihdoin saada välttämätön käännös aikaan. Ja vaikka näin ei kävisi, niin Suomessa täytyy jatkaa päästövähennyksiä ja vielä lisätä tahtia.”

Aktiivi: ”Maailmalla ilmastonmuutoksesta puhutaan enemmän kuin Suomessa”

Ryhmä kerää nimiä kansainväliseen vetoomukseen, jossa vaaditaan päättäjiä ympäri maailmaa sitoutumaan Pariisissa ”päästövähennyksiin, joiden avulla voimme pitää lämpötilan nousun turvallisella tasolla, ja maailmaan, jossa 100% energiasta tuotetaan puhtaasti ja päästöttömästi”.

Vetoomus allekirjoituksineen luovutetaan ilmastoneuvottelijoille Pariisissa. Yhteisö myös kokoaa vanhempia ja isovanhempia mukaan ilmastomarssille, joka järjestetään kaupungissa 29. marraskuuta, päivää ennen varsinaisten neuvottelujen alkamista. Myös suomalaiset ilmastovanhemmat aikovat osallistua marssille.

”Suomessa vallitsee nykyään melkoinen ilmastohiljaisuus ja monessa maassa näistä asioista puhutaan paljon enemmän kuin meillä. Meistä on todella tärkeätä, että suomalaiset näyttävät selkeästi, että haluamme esimerkiksi hiilestä ja muista fossiilista polttoaineista pikimmiten eroon”, sanoo Pesola:

”Tämän vetoomuksen kautta jokaisen suomalaisen vanhemman on mahdollista kertoa mielipiteensä maailmalle. Toivomme myös suomalaispäättäjiltä tässä selkeämpiä ulostuloja ja vahvempaa esimerkin näyttämistä myös kansainvälisesti.”

”On hienoa olla mukana tällaisessa kansanliikkeessä. Suomikuvaa ei saa luoda maailmalla vain pukeutumalla Klu Klux Klan -asuihin”

Our Kids’ Climate

Kansainvälisen Our Kids’ Climate –ryhmän jäsenyhdistysten piiriin kuuluu yhteensä yli 800 000 jäsentä, ja määrän odotetaan kasvavan nopeasti vetoomuskampanjan ja muun kampanjoinnin seurauksena. Uusia vastaavia järjestöjä syntyy koko ajan eri maissa ympäri maailmaa. Lisätietoa vetoomuksesta ja Our Kids’ Climate –ryhmästä löytyy osoitteesta: www.ourkidsclimate.org

Ilmastovanhemmat ry
Ilmastovanhemmat ry on tavallisten suomalaisten vanhempien ja isovanhempien vuonna 2012 perustama lasten edunvalvontajärjestö, joka ajaa päättäväisiä ilmastotoimia Suomessa. Lisätietoa Ilmastovanhemmista löytyy osoitteesta: www.ilmastovanhemmat.fi ja www.facebook.com/ilmastovanhemmat.

 

Lisää lainauksia muista maista:

Lisa Hoyos, kahden lapsen  äiti ja yhdysvaltalaisen Climate Parents –järjestön johtaja ja perustajajäsen:

”Ilmastonmuutos uhkaa lapsiamme, ja vanhempina tehtävämme on pitää lapsemme turvassa. Vanhemmilla ja perheillä on keskeinen rooli, kun päättäjiä ja yrityksiä painostetaan ilmastotoimiin ja ottamaan käyttöön puhtaan energian ratkaisuja, jotka ovat lastemme kannalta välttämättömiä.”

Frida Eklund, kahden lapsen äiti ja yksi kansainvälisen Our Kids’ Climate –ryhmän sekä ruotsalaisen Föräldravrålet –järjestön perustajista:

”Valtava määrä vanhempia ja isovanhempia on syvästi huolissaan siitä, millaisen maailman jätämme perinnöksi lapsillemme, mutta heidän äänensä ei ole päässyt riittävästi esille ilmastokeskustelussa. Our Kids’ Climate –ryhmä pyrkii muuttamaan tämän kaiken. Kokoamme yhteen kaikki, jotka ovat valmiita toimimaan sen eteen, että lapsemme saavat elää turvallisessa, terveellisessä ja reilussa maailmassa, joka pyörii 100 prosenttisesti puhtaalla energialla.”

Halfdan Wiik, norjalaisten isovanhempien ilmastokampanjan vetäjä ja kahden lapsen isoisä:

”Yhteisömme vanhimpina, meidän pitää ymmärtää roolimme tulevien sukupolvien perinnön turvaajina. Olemme lastenlapsillemme velkaa elinkelpoisen planeetan, puhtaan ilman ja veden, saastumattoman maan ja turvallisen ilmaston. Heille kuuluu yhtä hieno maailma kuin mistä me itse olemme saaneet nauttia. Se on minun käsitykseni sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta. Loppujen lopuksi, tässä on kyse rakkaudesta ja optimismista.”

Lawrence Martin ja Cynthia Sikorski sveitsiläisestä Grand-parents pour le Climat –ryhmästä ovat yhteensä 11 lapsen isoäitejä:
”Isovanhempina emme elä 2050-luvulle asti nähdäksemme, miltä energiapolitiikka silloin näyttää. Rakkaudesta lapsenlapsiimme koemme kuitenkin velvollisuudeksemme työskennellä harmonisemman maailman puolesta niin nykyisille kuin tulevillekin sukupolville. Meidän täytyy tehdä kaikki mahdollinen varjellaksemme elämää ja elämänlaatua maapallolla.”

”Ilmastonmuutos vahingoittaa perheitämme jo nyt”, sanoo Dominique Browning, yhdysvaltalaisen Moms Clean Air Force –järjestön perustaja ja johtaja. ”Ympäri Yhdysvaltoja ja koko maailmaa näemme merenpinnan nousevan, äärimmäisen kuivuuden lisääntyvän, tulvien voimistuvan ja lämpötilan nousevan. Vanhempina meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin puuttua tähän elämämme vaarantavaan ongelmaan. Meidän pitää korottaa äänemme ja vaatia loppua kasvihuonekaasupäästöille, jotka aiheuttavat ilmastonmuutoksen. Yhdessä voimme luoda sellaisen maailman, jonka haluamme jättää lapsillemme.”

”Toimimattomuus ilmastonmuutoksen kiihtyessä on kuin korkeariskisen lainan ottaminen lastemme nimiin”, sanoo Yoca Arditi-Roch, äiti ja perulaisen No Planeta B –järjestön johtaja. ”Kahden astmaa sairastavan lapsen äitinä pyydän kaikkia maailman päättäjiä toimimaan lastemme ilmaston puolesta.”

Jill Kubit, äiti ja yksi yhdysvaltalaisen DearTomorrow –kampanjan perustajista:
”Vanhempia ja isovanhempia edustavien järjestöjen edustajina olemme samaa mieltä siitä, että ilmastonmuutoksen hillitseminen on meidän vanhempien moraalinen velvoite. Jäsenjärjestömme haluavat, että Pariisissa tehdään vahvin mahdollinen sopimus. Ryhmämme jatkaa yhteistyötä myös vuonna 2016 ja sen jälkeenkin kerätäksemme kannatusta ilmastotoimille. Paikallisesti rakennamme konsensusta paikallisten päättäjien keskuudessa sitoumusten täyttämiseksi ja uusien toimien käynnistämiseksi.”.

Fiona Koza, kahden lapsen äiti ja kanadalaisen Parents for Climate Action –järjestön perustaja:

”Ilmasto muuttuu jo nyt Kanadassa. Olemme tekemästä lapsistamme koekaniineita ja panoksena on heidän tulevaisuutensa. Ei ole oikein, että meidän lapsemme ja lapsenlapsemme joutuvat maksamaan kovan hinnan siitä, että meidän sukupolvemme ei onnistunut toimimaan ajoissa.”


Our Kids’ Climate –ryhmään kuuluvat järjestöt eri maissa:

Norwegian Grandparents Climate Campaign (Norway) http://www.besteforeldreaksjonen.no/
Canadian Parents for Climate Action (Canada) www.climateletter.com/canadianparents/
Climate Mama (US) http://www.climatemama.com/
Ilmastovanhemmat ry (Suomi) http://ilmastovanhemmat.fi/
Climate Parents (US) http://www.climateparents.org/
DearTomorrow (US) http://www.deartomorrow.org/
Global Call for Climate Action (international) http://tcktcktck.org
Grand-parents pour le climat (Switzerland) http://gpclimat-en.blogspot.ch/ in French: (http://www.GPclimat.ch
Moms Clean Air Force (US) http://www.momscleanairforce.org/
Mothers Out Front (US) http://www.mothersoutfront.org/
No Planeta B (global) http://www.noplanetab.org/en/
Parents Roar/Föräldravrålet (Sweden) http://www.foraldravralet.se/en/
The 2050 Project (Australia) coming soon
The Mothers Project (global) http://www.mothersforsustainableenergy.com/

 

Myös Belgiassa ja Isossa-Britanniassa ollaan parhaillaan perustamassa järjestöjä, jotka tulevat liittymään Our Kids’ Climate –ryhmään.

Kategoria(t): Ajankohtaista, Blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.