Mielipide: Päästöjen vähentäminen on mahdollista

Alla oleva mielipidekirjoitus julkaistiin Turun Sanomissa (27.12.2013).

Päästöjen vähentäminen on mahdollista

Heikki Niittymäki viittaa Turun Sanomissa (19.12.) aiempaan kirjoitukseemme ja kysyy, kuinka voisimme vähentää riippuvuuttamme fossiilisista polttoaineista. Keinoja on useita.

Suurin päästölähde on energiantuotanto, jonka alalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä kyetään vähentämään, mikäli tahtoa löytyy. Hallitus on itsekin on linjannut energia- ja ilmastostrategiassaan, että esimerkiksi kivihiilen voimalakäytöstä tulisi pääosin luopua vuoteen 2025 mennessä. Kivihiiltä voidaan korvata kotimaisella metsäbiomassalla.

Maataloudessa fossiiliriippuvuutta voidaan purkaa mm. edistämällä biomassan energiakäyttöä ja ruokahävikkiä voidaan myös vähentää. Liikenteen päästöjä voidaan vähentää olemassaolevin teknologioin esimerkiksi suosimalla vähäpäästöisiä autoja ja pyöräilyä, parantamalla joukkoliikennettä, fiksummalla kaavoituksella ja kannustamalla etätyöpäiviin. Kaikki lentomatkailijat eivät ole leikkaukseen kiiruhtavia lääkäreitä.

Nelson Mandelan sanoin, asiat tuntuvat monesti mahdottomilta ennen kuin ne tehdään.

Vähäpäästöisyys ei myöskään tarkoita vain kurjuutta. Kaikki yllä mainitut keinot voivat myös luoda uusia työpaikkoja. Tehostamistoimet luovat myös rahallisia säästöjä.

Nämä keinot eivät ole Ilmastovanhempien keksintöä, vaan pääosin löytyvät kansallisesta ilmastostrategiasta. Ongelma on, että näitä osin suunniteltujakaan toimia ei toteuteta kyllin ripeää tahtia.

Jos emme halua antaa perinnöksi lapsillemme mittavia maailmanlaajuisia ongelmia aiheuttavaa ilmastokatastrofia, fossiilisten polttoaineiden käytön jatkaminen nykytyyliin ei ole mahdollista.

Liisa Selvenius-Hurme
Puheenjohtaja
Tapio Pesola
Ilmastovanhemmat ry

Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.