Hyvien ja hyvin huonojen uutisten vuosi

 

Liisa Selvenius-Hurme on Ilmastovanhempien puheenjohtaja. Liisa on kohta keski-ikäinen kahden lapsen äiti, joka haaveilee kesämökistä ja rakastaa vuodenaikojen vaihtelua.

Liisa Selvenius-Hurme on Ilmastovanhempien puheenjohtaja. Liisa on kohta keski-ikäinen kahden lapsen äiti, joka haaveilee kesämökistä ja rakastaa vuodenaikojen vaihtelua.

Huili-lehti kyseli lokakuussa Ilmastovanhemmiltakin vuoden parasta uutista. Ensireaktioni oli, ettei tänä vuonna ole ollut yhtään hyvää ilmastouutista. Lokakuun synkkyydessä päällimmäisenä mielessä olivat IPCC:n tuoreen raportin ahdistavat luvut ja Greenpeacen aktivistien kohtuuton kohtelu Venäjällä ja suomalaisissa nettikeskusteluissa. Mutta kun parasta uutista miettimällä mietti, alkoi mieleen nousta joitain hyviäkin uutisia vuoden varrelta. Pieniä, mutta hyviä uutisia.

Lappeenrannassa kaupunkilaiset innostuivat tilaamaan kimpassa aurinkopaneeleita. Pääkaupunkiseudulla joukkoliikenteen suosio kasvoi enemmän kuin yksityisautoilu. Tampereella kasvihuonekaasujen päästöt ovat kääntyneet laskuun ja uusiutuvan energian ja joukkoliikenteen osuus nousuun.

Kesäkuussa Barack Obama piti hienon puheen ilmastonmuutoksesta (”And someday, our children, and our children’s children, will look at us in the eye and they’ll ask us, did we do all that we could when we had the chance to deal with this problem and leave them a cleaner, safer, more stable world?  And I want to be able to say, yes, we did.”). Voi olla, että kauniit sanat eivät johda tekoihin, mutta ainakin hetken tuntui siltä, että Obamakin on meidän puolella.

Ja onnistuivatpa Sini Saarela ja muut Greenpeacen aktivistit paitsi pääsemään vapaaksi vankilasta, myös nostamaan arktisen alueen öljynporauksen ongelmat yhdeksi syksyn isoista puheenaiheista. Se on merkittävä saavutus, joka toivottavasti kantaa vielä hedelmää arktisen alueen käytöstä päätettäessä.

Henkilökohtaisesti oman elämäni paras uutinen on ollut Ilmastovanhempien toiminnan käynnistyminen. Yhdistys on tarjonnut keinon muuttaa sydäntä puristava ilmastoahdistus ja huoli lasteni tulevaisuudesta merkitykselliseksi ja määrätietoiseksi toiminnaksi. Yhdistyksemme on kokoonsa ja ikäänsä nähden onnistunut hienosti viemään ilmastonmuutoksesta huolestuneiden vanhempien viestiä päättäjille ja mediaan.

Huonoja ilmastouutisia on kuluneeseen vuoteen mahtunut paljon: Haiyan-taifuunista Varsovan ilmastoneuvotteluiden epäonnistumiseen, lämpöennätysten rikkoutumisesta Suomen ilmastopolitiikan riittämättömyyteen. Selvää on, että Ilmastovanhemmille riittää tekemistä ensi vuonnakin.

Kiitos kaikille Ilmastovanhempien toimintaan tänä vuonna osallistuneille, rauhallista joulunaikaa ja ilmastoystävällisempää vuotta 2014!

Kategoria(t): Blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.