Avoin kirje opetusministerille

Arvoisa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen,

15-vuotias Greta Thunberg on istunut jo kuukausia joka perjantai Ruotsin parlamenttitalon edessä vaatimassa Pariisin ilmastosopimuksen mukaista ilmastopolitiikkaa. Se, että aikuiset vaikuttavat niin kykenemättömiltä tarvittaviin toimiin, että 15-vuotias aloittaa koululakon, on koskettavaa ja hälyttävää. 

Tänään perjantaina 30.11. yli 60 paikkakunnalla Ruotsissa ja noin kymmenellä myös Suomessa istutaan Gretan tukena ennen ensi viikolla alkavaa YK:n ilmastokokousta Puolan Katowicessa. Ilmastomarssilla lokakuussa Suomessa oli jopa 10 000 osallistujaa. Ihmiset ovat laajasti heränneet, ja nyt tarvitaan toimia. 

Mitä Te pystytte opetusministerinä ja poliitikkona tekemään ilmaston hyväksi?

Nuoret kokevat  paljon ilmastoahdistusta, ja aikuisilla se on ehkä jopa merkittävin syy olla tarttumatta toimeen. Teillä on suuri vaikutusvalta opetusalalla ja ylipäätään nostettaessa esiin nuoriin liittyviä asioita. Voisitteko te vedota siihen, että aikuiset ryhtyisivät nyt ripeisiin toimiin, jotta nuorilla on vielä mahdollisuus elinkelpoiseen planeettaan? Voisitteko olla ilmastokriisissä vahvemmin nuorten tukija ja ääntenkannattaja?   

Peruskoulussa ja lukiossa tarvitaan lisää resursseja ja opettajien täydennyskoulutusta laadukkaan ilmastokasvatuksen takaamiseksi. Ammatillisessa koulutuksessa ja yliopistoissa täytyy jatkossa uudistaa sisällöistä todella paljon, jotta ne soveltuvat hiilivapaaseen yhteiskuntaan. Miten tämä työ saadaan tehokkaasti käyntiin?

Ilmastovanhemmat ry:n puolesta

Sampo Koistinen

Puheenjohtaja 

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.