Tiedote: 11 paikkakunnalla osoitetaan perjantaina mieltä ilmaston puolesta

Sadat ihmiset kokoontuvat jälleen osoittamaan mieltään ilmaston puolesta Suomessa perjantaina 30.11. aamupäivällä. Tapahtuman on alun perin kutsunut koolle 15-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg, joka on istunut Ruotsin parlamenttitalon edessä joka perjantai jo kuukausia ja jatkaa, kunnes maa noudattaa Pariisin ilmastosopimuksen mukaista ilmastopolitiikkaa. Hän kutsuu ihmiset ympäri maailman tekemään samoin, kunnes maat ovat tiellä, jolla ilmastokriisin pahimmat seuraukset voidaan vielä välttää.

Perjantaina 30.11. Klimatsverige ja Klimataktion järjestävät Ruotsissa tapahtuman, jossa Gretan tukena istutaan yli 60 paikkakunnalla. Tapahtumalla muistutetaan seuraavana maanantaina alkavasta Puolan Katowicessa pidettävästä ilmastokokouksesta ja vaaditaan neuvotteluihin kunnianhimoa. Katowicen kokouksessa sovitaan Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanon säännöistä ja keskustellaan ilmastonmuutokseen sopeutumisesta, ilmastotoimien rahoituksesta sekä lyhyen aikavälin päästövähennystoimista.

Ilmastovanhemmat ja Perjantait Gretan kanssa -ryhmä ovat yhtyneet ruotsalaisten kutsuun ja kannustaneet mukaan suomalaisia ympäri maan. Mukaan on ilmoittautunut jo 11 paikkakuntaa: Helsinki, Turku, Tampere, Oulu, Joensuu, Jämsä, Jyväskylä, Salo, Rauma, Rovaniemi ja Isnäs. Helsingissä tapahtuma on viikoittainen. Gretan kutsuun vastattiin siellä ensimmäisen kerran 21.9. ja mielenilmaukset jatkuvat ainakin huhtikuun eduskuntavaaleihin asti. Perjantaina 30.11. paikallistapahtumia järjestävät eri paikkakunnilla ympäristöjärjestöt ja kansalaisryhmittymät. Jämsässä tapahtuman järjestää ryhmä lukiolaisia. Tapahtumien ajat vaihtelevat paikkakunnittain, pääsääntöisesti ne järjestetään klo 9-12.

Tapahtumiin osallistuu satojen yksittäisten ihmisten lisäksi useita koululuokkia. Osallistujia yhdistää huoli ilmastonmuutoksesta, ilmasto-oikeudenmukaisuuden tärkeys ja halu kasvattaa kansalaispainetta päästöjen vähentämiseksi kiireellisesti. Suomen tulee luopua fossiilisista polttoaineista ja pienentää metsien suunniteltuja hakkuumääriä, jotta lisääntyvät hakkuut eivät tekisi tyhjäksi muita päästövähennyksiä.

“Gretan esimerkin tulee inspiroida aikuisia toimimaan, eli ilmastokriisi on kohdattava kriisinä ja hiljaisuus sen ympärillä on rikottava”, sanoo Ilmastovanhempien Jaana Lahti. 

Lisätietoja

Valtakunnallisen tapahtuman järjestäjien puolesta:

Pinja Sipari, puh. 050 461 76 78
Sampo Koistinen, puh. 044 051 3176
Jaana Lahti, puh. 050 5880861

Koko Suomi istuu Gretan kanssa -Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/328542217935131/

Paikallistapahtumien järjestäjiin saa yhteyden Facebookin kautta (ks. fb-tapahtuma).

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.