Ei enää samaa puuroa, kiitos!

Paula Sankelo on 32-vuotias yhden lapsen kotiäiti. Paula asuu viihtyisässä Itä-Helsingin lähiössä, lukee kävellessäänkin ja pitää talvesta.

Paula Sankelo on 32-vuotias yhden lapsen kotiäiti. Paula asuu viihtyisässä Itä-Helsingin lähiössä, lukee kävellessäänkin ja pitää talvesta.

Sitran johtava asiantuntija Vesa-Matti Lahti listasi äskeisessä blogikirjoituksessaan kymmenen syytä ilmastokeskustelun puuroutumiselle. Lahden listaus on osuva, jopa masentava. Jokainen keskustelua seurannut tai siihen osallistunut tunnistaa nämä sudenkuopat.

Vuoden ikäinen Ilmastovanhemmat ry on myös joutunut puntaroimaan sitä, kuinka ilmaston lämpenemisestä kannattaa puhua. Yhdistyksen missio on alusta saakka ollut kahtalainen. Vaadimme päättäjiltä tiukempia toimia ilmastokriisin hillitsemiseksi, mutta lisäksi haluamme osallistua laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ilmaston lämpenemisestä. Tuomme keskusteluun ennen kaikkea oman huolemme lastemme tulevaisuudesta.

Mielestämme olemme päässeet uutena toimijana kiitettävästi mukaan julkiseen ilmastokeskusteluun. Sanomamme tehokkuuden arvioiminen jää tietysti muille, mutta sanomisen paikkoja on joka tapauksessa ollut. Eri medioissa esiintyminen on tuonut paljon kiittävää palautetta; tällaiselle ns. tavallisten vanhempien ilmastojärjestölle on ollut selkeä tilaus.

Entäpä sosiaalinen media? Pääosa Ilmastovanhempien some-näkyvyydestä tapahtuu yhdistyksen Facebook-seinällä. Tällä foorumilla Ilmastovanhemmat on joutunut eniten tekemisiin ilmastokeskustelun sinnikkään harhaanjohtamisen kanssa. Pieni, äänekäs vähemmistö voi todellakin kuihduttaa asiallisen ajatustenvaihton. Pseudotieteelliset argumentit saavat osan keskustelijoista vaikenemaan, koska kaikki eivät koe, että heillä on kompetenssia lausua mitään ilmakehän fysiikasta. Ja tietenkään kaikilla ei olekaan – eikä pidä olla.

Tosiasia kuitenkin on, että “ilmastonmuutos on pysähtynyt” -huutelijoilla ei myöskään ole todellista kompetenssia keskustella ilmastotieteestä. Jos olisi, he julkaisisivat argumenttinsa tieteellisillä foorumeilla. Olen itsekin julkaissut pari tieteellistä artikkelia ja lukenut useita satoja. Tutkijan näkökulmasta denialistien argumentointi ei muistuta tieteellistä keskustelua, vaikka se kenties saattaa maallikosta sellaiselta vaikuttaa.

Ilmastovanhempien ei tarvitse antaa omalla foorumillaan tilaa väitteelle, että ilmaston lämpenemistä ei kannata torjua. Emme pyri sensuroimaan tätä mielipidettä muilla areenoilla, mutta someen on syytä luoda myös sellaisia turvasatamia, joilla ilmastokriisistä aidosti huolestuneet keskustelijat eivät joudu denialistien kysymyspommituksen kohteiksi.

Tietysti tämä voi johtaa denialistien puolelta syytöksiin, että pimitämme tietoa tai kartamme kritiikkiä. Me Ilmastovanhemmat kuitenkin luotamme siihen, että ihmiset saavat tietoa ilmastonmuutoksesta muualtakin kuin juuri meidän Facebook-seinältämme tai nettisivuiltamme. Denialistien näkemyksiin pääsee epäilemättä tutustumaan lukuisilla areenoilla, eikä Ilmastovanhemmat ry estä ketään niihin perehtymästä.

Omilla areenoillamme käymme mielellämme keskustelua – mutta emme samaa “keskustelua” yhä uudelleen.

Kategoria(t): Blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.