Hiilestä luovuttaessa helpot askeleet kannattaa ottaa ensimmäisenä

Tapio Pesola on Ilmastovanhempien puheenjohtaja ja espoolainen perheenisä, joka ei halua tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi yhtään enempää tai vähempää kuin on pakko.

Tapio Pesola on Ilmastovanhempien puheenjohtaja ja espoolainen perheenisä, joka ei halua tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi yhtään enempää tai vähempää kuin on pakko.

Kuvassa näkyvä hiililaiva saapui tänään perjantaina Ruoholahden satamaan, jossa lasti purettiin johonkin Helsingin voimalaan kuljetettavaksi. Katsoessani mustan hiilen purkua laivasta mietin, mitä kaikkea pitää vielä tapahtua, jotta lasteni ei tarvitsisi katsoa vastaavaa näkyä oman työpaikkansa ikkunasta. Selvää on, että matka on vielä pitkä.

Tänään sattuu olemaan kansainvälinen Divestment-päivä. Divestment on taloustermi ja tarkoittaa sijoituksista luopumista, tässä tapauksessa sijoituksista fossiilisia polttoaineita tuottaviin yrityksiin. Yhdysvaltalaisista yliopistoista liikkeelle lähtenyt kampanja pyrkii saamaan niin tavalliset kansalaiset kuin esimerkiksi eläke- ja sijoitusrahastot poistamaan sijoituksensa öljyyn, kaasuun ja hiileen salkuistaan.

Moni meistä on tietämättään öljyparoni tai hiilikeisari. Jos olet laittanut säästöjäsi osakerahastoon, on mahdollista, että rahasi päätyvät fossiiliyhtiöihin. Harva suomalainen on ikinä edes ajatellut asiaa, mutta sitä kannattaa pohtia.

Ilmastonmuutoksen hidastaminen vaatii vielä monia vaikeita tekoja. Pelkästään energiajärjestelmän uudistaminen on jättimäinen urakka. Jokaisen mielestä lienee kuitenkin järkevää, että missään nimessä ongelmaa ei kannata pahentaa. Kenenkään ei kannattaisi laittaa rahojaan hiileen, öljyyn tai kaasuun.

Itse asiassa monet merkittävät yritykset ja pankitkin ovat jo tajunneet tämän. Useat yliopistot, uskonnolliset yhteisöt, kaupungit ja eläkerahastot ovat jo sitoutuneet siirtämään sijoitusvarallisuutensa pois. Tämä ei johdu vain niiden hyvästä tahdosta, vaan hiilisijoituksista luopumiseen on vahvat talousperusteet. Hiilikuplalla tarkoitetaan sitä, että polttoainevaroja hallitsevien yhtiöiden arvot tulevat romahtamaan, kun käy selväksi, että merkittävä osa niiden varannoista pitää jättää myymättä.

Suomessa kampanja on vasta alussa. Jokaisen meistä kannattaa kysyä asiasta pankiltaan ja luopua rahastoista, jotka eivät rajaa pois fossiilisia polttoaineita tuottavia yrityksiä.

Itse aion tänään kysyä pankiltani nykyisten rahastojeni yrityksistä ja tarvittaessa pyytää vaihtoehtoisia sijoituskohteita. Ehtisitkö sinäkin tehdä niin?

Kategoria(t): Blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.