Hiili ei kuulu Helsingin tulevaisuuteen

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee parhaillaan luonnosta Helsingin kaupungistrategiasta, jossa asetetaan suuntaviivat alkaneelle valtuustokaudelle. Ilmastovanhempia huolestuttaa se, että strategialuonnoksen mukaan Helsinki ei suunnittele luopuvansa hiilen polttamisesta omaehtoisesti, vaan aikoo jäädä odottelemaan hiilen polttamisen kieltävää pakkolakia.

Ilmastovanhempien hallituksen helsinkiläiset jäsenet kirjoittivat Helsingin kaupunginvaltuuston valtuustoryhmien puheenjohtajille kirjeen, jonka julkaisemme alla. Jos olet samaa mieltä siitä, että on aika lopettaa kivihiilen polttaminen Helsingissä ja määrätä Salmisaaren voimalalle sulkemisajankohta, ehdit vielä kertoa tämän valtuustolle! Voit laittaa viestiä esimerkiksi Hiilivapaa Suomi -kampanjan sivun kautta.

– – –

”Me helsinkiläiset Ilmastovanhemmat ry:ssä olemme lukeneet suurella mielenkiinnolla pormestari Vapaavuoren esityksen Helsingin uudeksi kaupunkistrategiaksi.

Olemme tyytyväisiä siihen, että ”Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa vakavasti ja torjuu ilmastonmuutosta kunnianhimoisesti”. Tämä on erinomainen lähtökohta! Strategian luonnoksessa on monia erittäin hyviä kirjauksia, kuten rakennusten energiatehokkuusvaatimusten asettaminen kansallisia määräyksiä tiukemmaksi, henkilöautoilun vähentäminen liikenteessä, uusiutuvan energian tuotannon lisääminen ja kuntalaisia osallistavan kiertotalouden lisääminen. Kannatamme näitä esityksiä lämpimästi!

Eräältä keskeiseltä ilmastoa koskevalta linjaukseltaan strategian luonnos ei kuitenkaan osoita sitä edelläkävijyyttä, mitä Helsingiltä odotamme. Suomen kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaan hiilen käytöstä tulee luopua jo 2030-luvulla. Nykyisessä luonnoksessa annetaan ymmärtää, että hiilen poltosta luopuminen Helsingissä olisi täysin riippuvaista siitä, säätääkö valtio suoranaisen pakkolain hiilen polton lopettamisesta.

Meidän mielestämme ei ole edelläkävijyyttä polttaa kivihiiltä siihen saakka, että valtio pakottaa sammuttamaan hiilikattilat. Vastuunsa kantava ja ilmastonmuutosta kunnianhimoisesti torjuva kaupunki ei menettele näin! Hiilineutraaliuden saavuttamiselle vuosi 2030 olisi vielä parempi tavoite kuin 2035, ja todellista kunnianhimoa osoittaisi pyrkiä hiilineutraaliuteen jo 2030. Myös vuoden 2035 tavoitteeseen pääsemiseksi on kuitenkin tärkeää, että Salmisaaren hiilivoimalan alasajoa ajetaan valmistella jo tämän valtuustokauden aikana.

Tiedeyhteisö varoittaa vakavasti, että meillä on vain muutamia vuosia aikaa saada päästöt nopeaan laskuun, mikäli haluamme hillitä ilmastokatastrofin kaikkein pahimpia vaikutuksia. Helsinki voi saada neljässä vuodessa paljon hyvää aikaa, jos heti valtuustokauden alussa otetaan oikea suunta. Hiilen polton jatkaminen on väärin: uskomme ja tiedämme, että kotikaupunkimme pystyy parempaan. Viimeistään päästövähennysten toimenpideohjelmassa on otettava selvä kanta Salmisaaren sulkemisaikatauluun.

Kiitos että otatte tulevien sukupolvien edun huomioon tulevalla, tärkeällä valtuustokaudella!”

Kategoria(t): Ajankohtaista, Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.