Ilmastovanhemmat tyrmää hallituksen energia- ja ilmastostrategian: Päättäjät eivät ota lapsiamme uhkaavaa ilmastokatastrofia tosissaan

Tiedote 3.4.2013

Tänään eduskunnan lähetekeskusteluun tuleva energia- ja ilmastostrategian päivitys saa helmikuussa toimintansa aloittaneelta Ilmastovanhemmat ry:ltä tylyn tuomion. “Strategia osoittaa, että Suomen päättäjät eivät ota ilmastokatastrofin uhkaa tosissaan, sillä asetetut päästövähennyksiä koskevat tavoitteet ovat aivan riittämättömät”, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Liisa Selvenius-Hurme.

Strategian mukaan Suomi saavuttaa EU:n päästövähennystavoitteet eli 20 prosentin vähennykset vuoteen 2020 mennessä. Tämä tavoite on kuitenkin riittämätön; hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n neljännen arviointiraportin mukaan Suomen ja muiden teollisuusmaiden on vähennettävä päästöjään 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä, jotta ilmastokatastrofin hillitseminen olisi mahdollista. “Lasta voi kehua vähän pieleen menneestä suorituksesta, mutta kun valtakunnan vaikutusvaltaisimmat päättäjät alisuoriutuvat, ei ylpeilyyn ole aihetta”, Selvenius-Hurme sanoo.

Yhdistyksen mukaan myös kansainvälisissä tavoitteissa on parantamisen varaa. Energia- ja ilmastostrategiassa todetaan Suomen tukevan EU:n päätöstä, jonka mukaan se on valmis kiristämään päästövähennystavoitettaan 30 prosenttiin vuodelle 2020 vain, jos muut teollisuusmaat sitoutuvat vastaaviin vähennyksiin ja myös tärkeimmät kasvavat taloudet ovat mukana. “Suomi ei yksin voi torjua ilmastokatastrofia, mutta miten voimme olettaa muiden sitoutuvan riittäviin päästövähennyksiin, jos emme itse osoita olevamme tähän valmiita?”, Selvenius-Hurme ihmettelee. “Nyt on syytä pysähtyä miettimään, mitä lapsemme sanoisivat tällaisesta vastuun välttelystä ja heidän tulevaisuutensa vaarantamisesta.”

Ilmastovanhemmat toivoo hallituksen ryhdistäytyvän valmisteilla olevan ilmastolain käsittelyssä. “Laki, jossa sitouduttaisiin ilmastotieteellisesti perusteltuihin päästövähennystavoitteisiin, toisi Suomen ilmastopolitiikkaan ennustettavuutta. Tästä hyötyisivät sekä teollisuus että ilmastoystävällisten teknologioiden kehittäjät. Viime hetkeen jätetyt paniikkiratkaisut päästöjen vähentämiseksi ovat paitsi kalliita, myös haitallisia maamme elinkeinoelämälle”, Selvenius-Hurme huomauttaa.

 

Lisätietoja:

Ilmastovanhemmat ry:n puheenjohtaja Liisa Selvenius-Hurme
puheenjohtaja@ilmastovanhemmat.fi
puh. 050 410 4201

Ilmastovanhemmat ry:n tiedotusvastaava Minna Suihkonen
tiedotus@ilmastovanhemmat.fi

www.ilmastovanhemmat.fi

Ilmastovanhemmat on ilmastonmuutoksesta huolestuneiden vanhempien ja muiden lasten läheisten kansanliike. Me vaadimme päättäjiä ottamaan ilmastokatastrofin hillitsemisen päätöksenteon lähtökohdaksi. Vain siten voimme pelastaa maailman lapsillemme.

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.