Kirjoitusten aiheet, 12-14 -vuotiaiden sarja

Kirjoituksen tyylilajin voi valita kaikissa kolmessa kohdassa vapaasti. Voit kirjoittaa perinteisen mielipidekirjoitelman sijasta esimerkiksi runon, tarinan, rap-sanoituksen, kirjeen tai vaikkapa kuvitteellisen sanomalehtiartikkelin. Huumorin käyttö on myös sallittua kaikissa kohdissa!

1. Ilmastonmuutos ja lähiympäristö

Kasvihuonekaasupäästöjä syntyy mm. voimalaitoksissa, liikenteessä, asuntojen lämmittämisessä ja maataloudessa.

Mieti omaa lähiympäristöäsi: esimerkiksi kylää, naapurustoa, pikkukaupunkia tai suurkaupungin lähiötä. Missä kaikkialla lähiympäristössäsi arvelet kasvihuonekaasupäästöjä syntyvän? Entä miten sinun mielestäsi kannattaisi toteuttaa ilmastoystävällinen lähiympäristö? Jos haluat, voit kertoa myös ilmastolle haitallisista asuinympäristöistä tai vertailla toisiinsa hyviä ja huonoja ratkaisuja.

Kirjoituksesi otsikko voi olla esimerkiksi:

“Päästellen vai säästellen?”

Voit myös keksiä kirjoituksellesi oman otsikon.

2. Ilmastonmuutos ja vuodenajat

Mikä vuodenaika on suosikkisi? Minkälainen on tuon vuodenajan sää ja mitä tunteita se sinussa herättää? Onko jokin puuha tai harrastus erityisen mukavaa tiettynä vuodenaikana?

Arveletko ilmaston lämpenemisen vaikuttavan lempivuodenaikaasi – ja jos, niin miten? Kuinka tämä muutos näkyy omassa elämässäsi?

Voit keksiä kirjoituksellesi oman otsikon.

3. Ilmastonmuutos ja tulevaisuus

Minkälainen ilmasto vallitsee Suomessa vuonna 2050 tai vuonna 2080? Kuinka ilmastonmuutos on edennyt – olemmeko onnistuneet hillitsemään lämpenemistä vai onko lämpeneminen jatkunut voimakkaana? Olemmeko osanneet sopeutua mahdollisiin muutoksiin?

Kuvaile, millaista on ikäisesi koululaisen arki tulevaisuudessa. Kerro yhdestä päivästä, joka sijoittuu joko vuoteen 2050 tai vuoteen 2080. Voit kirjoittaa päiväkirjan muodossa, jos tahdot. Saat käyttää mielikuvitustasi!

Kirjoituksesi otsikko voi olla esimerkiksi:

“Maanantai 14. helmikuuta 2050”
“Torstai 15. elokuuta 2080”

Voit myös keksiä kirjoituksellesi oman otsikon.

Kategoria(t): Kirjoituskilpalu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.