Vahva ilmastolaki antaisi toivoa lapsillemme – yli 2 500 vanhempaa ja lasten läheistä vetosi vahvan ilmastolain puolesta

Tiedote 11.3.2014

Suomalaisten vanhempien vuonna 2012 perustama lasten edunvalvontajärjestö Ilmastovanhemmat ry antoi tiistaina lausunnon luonnoksesta hallituksen esitykseksi ilmastolaista. Lain pitäisi tulla eduskunnan käsittelyyn alkukesällä.Yhdistys kannattaa ilmastolain säätämistä, koska sen avulla tarvittavat päästövähennykset voitaisiin toteuttaa nykyistä suunnitelmallisemmin.

Lastemme takia toivomme, että laki säädetään ja siitä tulee vahva. Tavallisen kansalaisen silmissä Suomen ilmastopolitiikka on yhä sekavaa ja sitä johdetaan kovin satunnaisilta vaikuttavin strategioin ja tiekartoin. Toteutuessaan luonnosteltu ilmastolaki selkiyttäisi tilannetta ja nostaisi ilmastonmuutoksen hillitsemisen vihdoin nykyistä laajemmin yhteiskunnalliseen keskusteluun”, sanoo Ilmastovanhempien puheenjohtaja Liisa Selvenius-Hurme.

Ilmastovanhemmat keräsi lausuntonsa tueksi 2 527 suomalaisen allekirjoitukset vetoomukseen, jossa vaaditaan vahvaa ilmastolakia. Vetoomuksen saattoi allekirjoittaa lapsen vanhempana, isovanhempana, tulevana vanhempana ja muuten lapsista välittävänä aikuisena. Vetoomukset on toimitettu Suomen energia- ja ilmastopolitiikan ministerityöryhmän jäsenille.

Moni suomalainen vanhempi on huolissaan siitä, miten heidän lapsilleen käy käsistä karanneen ilmastonmuutoksen seurauksena. Toivomme tämän viestin välittyvän myös päättäjille vetoomuksemme ja lausuntomme kautta”, toteaa Selvenius-Hurme.

Ilmastovanhemmat katsoo, että nykyisen ilmastotieteellisen tiedon perusteella Suomen pitäisi sitoutua ilmastolaissa jopa lakiluonnoksessa esitettyä kunnianhimoisempiin päästövähennystavoitteisiin. Tärkeintä on kuitenkin, että tavoite ylipäänsä kirjataan lakiin.

Lastemme kannalta on tärkeää, että Suomessakin lakiin kirjataan vihdoin sitova, vähintään 80 prosentin päästövähennystavoite vuodelle 2050. Pidämme sitä lastemme oikeutena ja vähimmäisvelvoitteena meille vanhemmille. Tätä ei kuitenkaan saa pitää vähennysten ylärajana, vaan tavoitetta on arvioitava säännöllisesti ilmastotieteellisen tiedon perusteella”, Selvenius-Hurme sanoo.

Ilmastovanhemmat toivoo tänään jättämässään lausunnossa muutenkin, ettei ilmastonmuutoksen hillitsemistä arvioitaisi lakia säädettäessä vain nykyisten suomalaisten hyvinvoinnin kannalta. 

Lain perusteluihin tulisi selkeästi kirjata, että ilmastonmuutos vaikuttaa voimakkaimmin juuri tulevien sukupolvien ja köyhimpien kehitysmaiden asukkaiden elinoloihin, vaikka nämä ihmisryhmät ovat vähiten vastuussa ongelman aiheuttamisesta. Lastemme ja tulevien sukupolvien oikeus ihmisarvoiseen elämään tulee taata riittävän kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla”, toteaaLiisa Selvenius-Hurme.

 Lisätietoja

Liisa Selvenius-Hurme
Ilmastovanhempien puheenjohtaja
Puh 050 410 4201

 Ilmastovanhempien lausunto:
http://ilmastovanhemmat.fi/lausunto-luonnokseen-hallituksen-esitykseksi-ilmastolaista/

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.