RKP: Ilmastotoimia mietittävä laajasti

Ilmastovanhemmat kysyi elokuussa 2018 avoimella kirjeellä puolueiden ilmastotavoitteita. Alla julkaisemme Ruotsalaisen Kansanpuolueen vastauksen avoimeen kirjeeseen.

Hei,

Kiitos yhteydenotostanne ja pahoittelut että vastaus on viipynyt.

Ilmastonmuutos ja sen torjuminen on huolestuttanut meitä päättäjiä jo kauan, ja luulen että kesän hellekauden jälkeen ihmiset ovat laajemmin heränneet ajattelemaan ilmastomme tilaa ja miten ilmastonmuutos voisi konkreettisesti näkyä täällä meillä Suomessa.

RKP:lle luonto- ja ilmastokysymykset ovat tärkeitä ja toivommekin että nämä teemat ovat esillä ensi kevään vaaleissa ja siitä seuraisi laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Ilmastonmuutoksen hillitseminen on avainasemassa, mikäli haluamme taata turvallisen maailman sekä meille että meidän jälkeläisillemme. Tämä on yksi aikamme suurimmista haasteista. Omassa eduskuntavaaliohjelmassamme tulemme myös nostamaan ilmastokysymykset esille.

Koulutus ja tutkimus ovat avainasemassa, kun on kyse Suomen menestyksestä ja sillä on myös merkitystä ilmastokysymyksissä. Meidän on kehitettävä uutta teknologiaa, joka auttaa meitä käyttämään vähemmän ja puhtaampaa energiaa, varastoimaan energiaa paremmin ja meidän on panostettava innovaatioihin. Siksi koulutuksen, tutkimuksen ja innovaation leikkaukset ovat pitkällä aikavälillä kohtalokkaita.

Aiemmin päästöoikeuksien huutokauppa suunnattiin Suomen kehitys- ja ilmastotyöhön ja menettely sai kansainvälisesti positiivista huomiota. Nykyinen hallitus päätti ohjelmassaan, että päästökauppajärjestelmän tuotot ohjataan energiaintensiiviselle teollisuudelle. Tämä suunta on ollut väärä.

Itämeren suojeluun on myös panostettava. Yksi ongelmista on, että ympäristö on kärsinyt Venäjään kohdistuvien pakotteiden johdosta tavalla, jota kukaan ei ollut odottanut. Pitäisi löytää tie eteenpäin, jotta ympäristöyhteistyö voisi pakotteista huolimatta jatkua. Suomen tulisi nostaa Itämeren tilanne yhdeksi vuoden 2019 EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteiksi.

Kestävän kehityksen on teemana oltava kokonaisvaltaisesti mukana hallitusneuvotteluissa ja uudesta hallitusohjelmasta päätettäessä. Haitallisen jalanjälkemme minimoimiseksi meidän on mietittävä toimia laajasti ja sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

Ystävällisin terveisin,
Anna-Maja Henriksson

Puheenjohtaja, kansanedustaja RKP

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.