Vartiosaaren ilmastotapahtuma 1.-2.9.2018, ohjeita

Tervetuloa Vartiosaareen ilmastotapahtumaan 1.-2.9.2018!

Alta löydät informaatiota tapahtuman kulusta, käytännön järjestelyistä ja Vartiosaaresta tapahtumapaikkana. Jos jotain jää epäselväksi, kysy mielellään tapahtuman FB-sivuilla (voit lähettää yksityisviestin käyttäjälle Ilmastovanhemmat, mikäli et halua kysyä julkisesti).

Tapahtumapaikka

Tapahtumapaikka on Helsingin nuorisioasiainkeskuksen kesätoimintakeskus Furubackan huvilassa. Löydät Furubackan esittelyn täältä. Esittelysivun tiedoista poiketen huvilassa mahtuu nykyään yöpymään 24 henkilöä (tämä informaatio on nuorisotoimen työntekijöiltä). Sisätiloissa mahtuvat yöpymään järjestäjät ja nopeimmat ilmoittautujat. Mikäli yöpyjiä on enemmän kuin yösijoja sisätiloissa, toimintakeskuksen lähimaastossa voi telttailla (siinä tapauksessa oma teltta mukaan).

Valitettavasti toimintakeskus ei ole esteetön: sinne johtaa portaat ja nukkumatilatkin ovat yläkerrassa. Toimintakeskus sijaitsee meren läheisyydessä ja rannassa on laituri,  joten lapsia tulee ehdottomasti valvoa.

Saapuminen Vartiosaareen

Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen työntekjät järjestävät venekyydin tapahtumaan ja sieltä pois. Venekyyti tapahtumaan lähtee Laajasalosta, Reposalmen laiturista lauantaina kello 11:00. Laiturin osoite on Reposalmentie (tien päässä). Venekuljetuksessa on pelastusliivejä sekä lapsille että aikuisille, lapsille kokoa 15-30 kg. Mikäli mukana on alle 15-kiloisia lapsia, heille tulee olla oma pelastusliivi mukana.

Nuorisoasiainkeskuksen vene vie osanottajat yhteyslaiturille, josta on vielä n. 700 m kävelymatka toimintakeskukseen. Huomaa, että Vartiosaaren polut voivat olla jonkin verran vaikeakulkuisia ja matkalla on myös portaita. Jos liikkuminen maastossa on jollekulle vaikeaa, kaupungin venekyydillä voidaan tässä tapauksessa viedä myös huvilan laiturille saakka. Pääasiassa kaupungin työntekijät eivät kuitenkaan voi liikennöidä huvilan laiturille, ympäristömääräysten tähden.

Tapahtuman päätyttyä eli sunnuntai-iltana saamme jälleen nuorisoasiankeskukselta ilmaisen kyydin yhteislaiturilta Reposalmen laiturille. Kyyti lähtee ohjelman päätyttyä, noin kello 17:30. Jos haluat poistua saaresta jo lauantaina ohjelman jälkeen, se käy kätevimmin yhteysaluksella, joka kulkee Vartiosaaren yhteyslaiturilta kello 18:15 ja on Reposalmen laiturilla kello 18:20. Samalla yhteysaluksella voi halutessaan jatkaa matkaa Herttoniemeen tai Hakaniemeen. Tämä kyyti ei ole ilmainen, vaan maksaa 3€ Vartiosaaresta Reposalmen laiturille (4€ Herttoniemeen / 8€ Hakaniemeen). Yhteysaluksen aikataulun ja hinnaston löydät täältä. Kannattaa katsoa reittioppaasta, kuinka Reposalmen laituriin pääsee julkisilla liikennevälineillä.

Jos tahtoo osallistua vain sunnuntaina, saareen pääsee samaten kätevimmin yhteysaluksella. Yhteysalus lähtee Reposalmen laiturista kello 10:40 ja on Vartiosaaressa kello 10:45 sunnuntaiaamuna. Kyydin hinta on jälleen 3€ Reposalmen laiturilta Vartiosaareen (4€ Herttoniemestä / 8€ Hakaniemestä). Katso jälleen tarkat aikataulut ja yhteysaluksen tiedot täältä.

Furubackassa on käytettävissä soutuvene, ja tarpeen tullen voimme myös soutaa jonkun yli mantereelle, etenkin jos jonkun täytyy päästä tapahtumasta kesken pois. Soutumatka suuntautuu kuitenkin nuorisoasiainkeskusta lähimpään laituriin eli Airorantaan, osoittessa Airoranta 1. Tästä laiturista on n. 700 m. kävely lähimmälle bussipysäkille (tarkista jälleen yhteydet reittioppaasta). Koska meillä on rajallinen määrä järjestäjiä ja käsipareja, toivomme, että osallistujat pääasiassa kulkevat joko nuorisoasiankeskuksen kyydeillä (lauantaiaamu, sunnuntai-ilta) tai sitten omatoimisesti yhteysalukselle (lauantai-ilta, sunnuntaiaamu). Opastus yhteysaluksen laiturilta tapahtumapaikalle voidaan järjestää.

Yöpyminen

Huvilassa voi yöpyä 24 henkeä kerralla: tarjolla on 15 sänkyä, 2 parisänkyä sekä 5 patjaa. Tuo mukaan oma tyyny, aluslakana ja pussilakana tai makuupussi. Peittoja on tarjolla talon puolesta. Mikäli et mahdu yöpymään sisätiloissa, pyydämme sinua tuomaan teltan mukanasi ja yöpymään teltassa. On todennäköistä, että kaikki halukkaat mahtuvat sisätiloihin.

Huomaa, että huvilassa ei ole käytössä sisävessaa, vaan ulkokäymälä. Yöpyjien kannattaa ottaa yöllisiä vessareissuja varten mukaan tasku- tai otsalamppu . Muuten saareen on hyvä pakata mukaan sateenpitävät vaatteet ja tukevat kengät. Mikäli haluaa uida tai saunoa, voi ottaa myös uikkarit mukaan. Istuinalusta voi olla hyvä myös päiväseltään osallistuville, jotta voidaan sään salliessa istuskella ulkona.

Lasten mukanaolo

Tapahtuma on lapsiystävällinen ja lapset ovat tervetulleita mukaan. Todennäköisesti eri-ikäisiä lapsia paikalla onkin, joten omille lapsillesikin löytyy seuraa. Pyrimme myös järjestämään lapsille jonkinlaista omaa ohjelmaa, ja myös osallistujat voivat sellaista järjestää halutessaan. Lasten viihdytysapua otetaan siis mielellään vastaan!

Huomaa kuitenkin, että tapahtuman aikana ei ole luvassa varsinaista lasten vahtimista järjestäjien puolesta! Furubacka sijaitsee lähellä rantaa ja siellä on laituri, joten lapsia on ehdottomasti valvottava toimintakeskuksessa ja sen ympäristössä koko ajan. Mikäli tulet lapsen tai lasten kanssa, sinulla täytyy siis käytännössä olla perheenjäsen, ystävä tai muu läheinen lapsia vahtimassa, tai sitten sinun täytyy olla sitoutunut olemaan lastesi kanssa koko tapahtuman ajan. Voit mainiosti tehdä niin, että tarvittaessa poistut järjestetystä ohjelmasta ja välillä olet vain lapsen kanssa: ei ole mitään velvollisuutta tai painetta osallistua koko ohjelman ajan.

Osa ohjelmasta on myös sellaista, että lapset eivät voi olla läsnä työpajan luonteen vuoksi. Tällaisia työpajoja tulevat olemaan ainakin itkuvirsityöpaja, tuoreimpia ilmastouutisia käsittelevä työpaja ja mahdolliset ilmastoahdistusta ja vanhemmuutta käsittelevät osuudet. Tapahtuman yksi teema on ahdistus ja suru, jota tunnemme ilmasto- ja ympäristökriisin tähden, ja kaikkia näitä tunteita emme voi käsitellä lasten läsnäollessa.

Ruokailut

Pyydämme tapahtuman osanottajia tuomaan paikan päälle 5€ kolehdin per osanottaja ruokailukustannusten kattamiseksi. Jos olet vähävarainen ja maksu tuottaa sinulle vaikeuksia, voit jättää maksamatta, asiaa ei tulla kontrolloimaan. Vastaavasti jos haluat lahjoittaa enemmän, voit tehdä sen, ja tuotto käytetään tapahtuman kustannusten kattamiseen. Jos jotain jäisi tapahtumasta yli, se ohjattaisiin muuhun Ilmastovanhemmat ry:n tai 350 Suomi ry:n toimintaan.

Ruokailut tulevat olemaan vegaanisia, ja huomioimme ruoka-ainerajoitukset parhaamme mukaan. Huomaa kuitenkin, että teemme tapahtumaa rajallisin voimin ja kokonaan (muutenkin kiireisten ihmisten) vapaaehtoistyönä, joten kovin monipuolista kattausta ei välttämättä tulla näkemään. Toivomme myös, että osanottajat tuovat omia välipaloja mukanansa, ja lauantai-illan iltapala on tarkoitus hoitaa omien eväiden voimin. Huvilassa on kylmäsäilytysmahdollisuus.

Lisätietoja tapahtumasta ja Vartiosaaresta

  • Vartiosaaresta voit lukea enemmän esimerkiksi täältä.
  • Vartiosaaren hienoa luontopolkua on käsitelty esimerkiksi tässä blogissa.
  • Myös Furubackan sivujen Usein kysytyt kysymykset -osio voi olla hyödyllinen ja kiinnostava.
  • Tapahtuman FB-sivulla voi esittää lisäkysymyksiä, ja näitä ohjeita päivitetään tarpeen mukaan.
  • Tapahtumassa ei hyväksytä kiusaamista, rasismia tai minkäänlaista syrjintää!
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.