Vartiosaaren ilmastotapahtuma 1.-2.9.2018, ohjelma

Lauantai 1.9.

11:00 Tapahtuman tarjoama venekyyditys Reposalmen laiturista, siirtyminen toimintakeskukseen (n. 700 m kävely polkua pitkin).

12:00 Tapahtuma alkaa, alkusanat

12:30-13:30 ”Ilmastokriisin ajankohtaiset: tiede, politiikka ja kansalaistoiminta”. Työpajassa käydään läpi ilmastotoiminnan nykytilanne ja syksyn ajankohtaiset ilmastopoliittiset aiheet. Käsitellään myös lokakuussa ilmestyvän IPCC:n ”Special Report on Global Warming of 1.5°C” -ilmastoraportin merkitystä. Työpajan vetää Otto Bruun Suomen luonnonsuojeluliitosta.

13:30-14:00 Kahvitauko, välipalaa

14:00-15:30 Siirtymäliike ja ekologinen jälleenrakentaminen. Kuinka siirrytään hiilivapaaseen ja ilmaston kannalta kestävään yhteiskuntaan? Työpajan vetää Eeva-Stiina Lonnemo (Salon TasausKohtuusPaja, Meidän metsämme -kannanotto).

15:30-17:00 Ilmastoahdistuksen käsittelyn työpaja. Tutkitaan kollektiivista ympäristösurua ja ilmastoahdistusta, mutta myös toivoa ja yhdessä voimaantumisen mahdollisuuksia. Sään salliessa voimme myös hiljentyä yhdessä luonnossa. Työpaja ei sisällä tunnustuksellista uskonnollisuutta ja se sopii erilaisten maailmankatsomusten edustajille. Työpajan vetää Panu Pihkala (ympäristötutkija, kirjoittanut kirjan Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo).

17:00-18:00 Päivällinen

18:15 Maksullisella yhteysaluksella pääsee takaisin Reposalmen laituriin (tai halutessaan Herttoniemeen / Hakaniemeen), kyydin hinta 3€ (tai 4€ / 8€). Maksuttomia soutuvenekyytejä voidaan tarjota läheiseen Airoranta 1:n laituriin.

Iltaohjelma: Illalla järjestetään ohjelmaa osanottajien kiinnostuksen mukaan. Rinnakkaisina tai peräkkäisinä aktiviteetteina esimerkiksi ilmastoliikettä käsittelevä elokuva, crafitvismi-työpaja, vertaiskeskusteluja, iltajoogaa. Sauna lämpiää, iltapalaksi nautitaan omia eväitä.

Sunnuntai 2.9.

8:00-9:00 Aamupala yöpyjille

9:00-11:00 Aikaa oleilla Vartiosaaren luonnossa ja esimerkiksi kiertää saaren luontopolku. Voidaan myös jatkaa aktiviteetteja edelliseltä illalta, keskustella, sään salliessa uida, jne.

10:40 Maksullisella yhteysaluksella pääsee Reposalmen laiturista Vartiosaareen, jos haluaa tulla mukaan tapahtumaan sunnuntaina. Maksuttomia soutuvenekyytejä voidaan jälleen tarjota Airoranta 1:n laiturista.

11:00-12:00 Lounas

12:00-13:30 Itkuvirsityöpaja. Voiko ilmastoahdistusta ja ympäristösurua helpottaa, tai ainakin tehdä näkyväksi ja jaetuksi, itkuvirsiperinteen keinoin? Työpajan vetää Emmi Kuittinen (kansanmuusikko, laulaja, lauluntekijä).

12:00-13:30 (rinnakkainen työpaja): Ilmastonmuutos, ilmastoahdistus ja vanhemmuus. Dokumenttiohjaaja Carmen Baltzar kertoo tekeillä olevasta dokumentistaan, joka tutkii ilmastonmuutoksen ja ilmastoahdistuksen vaikutusta vanhemmuuteen tai perheen perustamiseen. Keskustelua aiheesta fasilitoivat Carmen Baltzar ja Sonja Salomäki (Ilmastovanhemmat ry / Ilmastokanava). Huom! Olet tervetullut keskustelemaan, tai olipa lapsilukusi tai perhemuotosi mikä hyvänsä.

13:30-14:00 Kahvitauko, välipala

14:00-15:30 Eduskuntavaalivaikuttamisen työpaja. Mitä kansalainen voi tehdä, jotta ilmastonmuutos nousisi tulevissa eduskuntavaaleissa keskeiseksi teemaksi, ja jotta saisimme ilmastonmuutosta kunnianhimoisesti hillitsevät päättäjät? Työpajan vetävät Jaana Lahti ja Paula Sankelo (Ilmastovanhemmat ry), myös omia toimintaideoita voivat kaikki jakaa.

15:30-17:00 Tapahtuman päätös, loppusanat ja yhteinen meditaatiohetki, jonka vetää Sampo Koistinen (Ilmastovanhemmat ry / Nirodha ry).

n. 17:30 Lähtö tapahtuman tarjoamalla venekyydityksellä Reposalmen laituriin.

Tapahtuma on perheystävällinen ja lapsille pyritään järjestämään askartelua sekä omia ohjelmatuokioita, esimerkiksi satujoogaa. Vartiosaaren luonnossa on myös hieno mahdollisuus oleilla lapsen kanssa. Varsinaista lastenhoitoa ei kuitenkaan ole lapsille tarjolla tapahtuman järjestäjien puolesta. Lapsia ei voi myöskään jättää vahtimatta tässä tapahtumapaikassa, koska lähellä on ranta ja laituri. Ohjelmassa on myös osuuksia, joissa lapset eivät voi olla mukana, esimerkiksi itkuvirsityöpaja. Mikäli saavut tapahtumaan lapsen kanssa, mukana tulee käytännössä olla joku toinen läheinen lasta vahtimassa, tai sinun tulee sitoutua olemaan lapsesi kanssa tarvittaessa koko tapahtuman ajan.

Katso lisätietoa tapahtuman kulusta ja käytännön seikoista täältä.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.